Grekland


Kykladerna

Amorgos

Det går flera färjor till Amorgos, framför allt ifrån de närliggande öarna i Kykladerna. Den mindre båten Express Skopelitris går i princip varje dag mellan Naxos, Småkykladerna och Amorgos. Ifrån Pireus går det också några färjor i veckan samt från de närmaste öarna i Dodekaneserna. Amorgos har två hamnar, en i Egiali (nordost) och en i Katapola (sydväst).

Namn på grekiska

Αμοργός

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 1900

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22850

Om Amorgos

Amorgos erbjuder en rofylldhet som är svår att slå med sin lugna och behagliga atmosfär. Samtidigt som fridfullheten är påtaglig är naturen märkbart dramatisk, havet så blått att det nästan sticker i ögonen och den lokala osten så god att magen slår volter av lycka. Det är lätt att förstå varför den franske regissören Luc Besson valde just Amorgos som inspelningsplats för ”Det stora blå”. Ingen annanstans är havet just så blått som vid Amorgos och framför allt vid Agia Anna.

Amorgos ligger sydost om Naxos och Småkykladerna med cirka 1900 bofasta på drygt 126 kvadratkilometer. Amorgos är Kykladernas sjunde största ö och sträcker ut sig med 33 kilometer mellan topp och tå och med tio kilometer bred midja. Hennes karaktäristiska är den höga bergsrygg som löper längs med hela ön och där den högsta toppen, Krikelo, mäter cirka 820 meter över havet. Amorgos östra kust har det mest dramatiska scenariot med branta klippor som stupar rakt ner i det stora blå.

Hamnen i Katapola, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns två stycken hamnorter på Amorgos; Egiali (Aegiali) i nordost och Katapola i sydväst. De flesta färjor stannar i båda byarna men det finns undantag så var noga med att kolla upp vart din färja går och var du har tänkt dig att kliva iland. Var du väljer att bo är först och främst en smaksak. Egiali har en fin sandstrand i bukten och vill du ha direktaccess till sandstrand så är Egiali att föredra. Katapola ligger betydligt närmare magiska bukten Agia Anna och klostret Panaghia Chozoviotissa. Det finns förstås några andra bergsbyar att bo i eller i Chora om du inte har något emot att ha en lite längre sträcka till morgondoppet.

På Amorgos finns fina, välmärkta, vandringsleder som går kors och tvärs över ön och det kanske är främst är vandring, besöka antika lämningar och bad som du kommer att fokusera på när du är på Amorgos. Det finns barer men man kan inte riktigt prata om något tydligt uteliv i Amorgos byar. Du åker till Amorgos för att njuta av dess karga skönhet, lugn och vänliga invånare.

Mer information om Amorgos hittar du i vänstermenyn.Karta över Amorgos


Rulla till toppen