Grekland

Kreta

Kreta: Stränder

På Kreta finns det hundratals stränder, organiserade och sådana som inte är det. Det finns sandstränder och klapperstenstränder, långa stränder och de som är korta. Det finns alltså något för alla och alla kan hitta just sin favoritstrand. Här listas några av Kretas alla stränder men det finns betydligt fler att upptäcka.

Balos Beach

Balos Beach är en av Greklands häftigaste stränder som ligger cirka 60 kilometer nordväst om Chania. Stranden har fin, vit sand och vattnet är alldeles klart. Från höjderna ovanför stranden ser den ut som en stor lagun. Mitt emot stranden ligger en bergig liten ö kallad Gramvoussa med en venetiansk fästning som vakar över området.

Det enklaste sättet att ta sig hit är med badbåt ifrån byn Kissamos för de sista tio kilometerna landsvägen kan endast nås med fyrhjuling och inte med bil.

Elafonissi Beach

Elafonissi, den rosa stranden, är en av Kretas vackraste stränder. Sanden består av små, små snäckskal som färgar den i en rosa ton och skapar en fantastisk kontrast mot det blå havet. Elafonissi ligger på Kretas sydvästra udde, cirka 60 kilometer ifrån Chania, och skiljs nästan åt från Kreta av havet. Om du åker hit med bil går vägen genom ett snirkligt, hissnande bergslandskap innan landskapet planar ut och du når Kretas sydkust. Det går även bussar till stranden om du hellre låter någon mer van köra serpentinvägarna över ön.

Elafonissi är organiserad och det finns flera matställen, solstolar och parasoller att hyra och olika aktiviteter att prova på. Vattnet har mycket att bjuda på när det gäller fiskar så det lämpar sig bra för snorkling.

Falassarna Beach

Strax utan för byn Platanos, cirka 58 kilometer väst om Chania, ligger Falassarna Beach. Vattnet här är alldeles turkost och sanden är mjuk och guldaktig. Om det blåser starka vindar kan det vara svårbadat och då kan det vara bättre att hålla sig på stranden. Stranden är delvis organiserad med solstolar och parasoller och i närheten finns det även tavernor. Miljön intill stranden är lugn och naturen är vacker.

Istro Beach

Istro Beach ligger cirka tolv kilometer söder om Agios Nikolaos och är ännu en vacker strand med turkosblått vatten och gyllene, mjuk sand. Det finns solstolar och parasoller att hyra och en och annan taverna att äta på. Stranden är omtyckt men ändå ganska lugn där den ligger nedanför gröna sluttningar. Kustremsan söder om Agios Nikolaos har flera fina stränder och Istro Beach är en av dessa.

Kato Zakros Beach

Lugna, stilla Katos Zakros på östra Kreta är den perfekta hemvisten för oss som uppskattar en balanserad strandupplevelse. Här finns inte många uthyrningsrum och tavernorna ovanför stranden är enbart en handfull. Sanden är blandad med klappersten men stranden ligger väl skyddad i bukten och vattnet gör sällan uppror.

Matala Beach

Matala Beach ligger cirka 67 kilometer sydväst om Heraklion och är en av Kretas populäraste stränder. Den mäter 300 meter med fin, gyllene sand. Stranden ligger vid byn Matala, en gammal fiskeby som nu helt koncentrerar sig på turismen, med gott om boenden och tavernor. På stranden finns solstolar och parasoller att hyra. Intill stranden finns grottor från antiken som under 1960-talet användes utav hippies. Idag är grottorna bakom galler och kan bara beskådas utifrån.

Plakias Beach

Cirka 40 kilometer söder om Rethymnon ligger den fullt organiserade stranden Plakias Beach. Vattnet är klart och sanden mjuk och fin. Här finns solstolar och parasoller att hyra, en rad vattensporter att prova på och intill stranden finns boenden att hyra, hotell och en rad tavernor, kaféer och barer att inta dryck och föda på.

Psili Ammos Beach

Nära stranden Vai (se nedan) hittar du även sanddynerna vid Psili Ammos som du når genom att ta trapporna som löper söder om stranden i Vai. Sanddynerna är skapade genom vindens kraft och sandbäddarna sträcker sig över hela strandens kustzon.

Sitia beach

Stranden i Sitia (östra Kreta) är relativt lång och har fin, mjuk sand. Här finns flertalet parasoll- och solstolsuthyrare samt hotell som tillhandahåller detta. Närheten till Sitias restaurangutbud längs med vattnet gör att strandupplevelsen här egentligen inte saknar någonting. Varför inte avsluta en dagstur i Sitia Geopark med ett dopp vid Sitia Beach innan kvällens middag intas?

Sitia Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Vai beach

Den mest spektakulära stranden i Sitia Geopark (östra Kreta) är stranden Vai med sin unika palmskog som bildar ett slags ryggstöd till den vita, mjuka sandstranden. Palmskogen är unik utifrån att det är den största palmskogen i Europa av sorten Phoenix theophrasti med cirka 5000 palmträd. Det finns även några mindre ansamlingar i Turkiet, Egypten och på andra ställen på Kreta men dessa är inte i närheten av denna storlek. Palmträden blir mellan 12-13 meter höga och skapar en alldeles unik miljö i Vai.

Xerokambos Beach

Xerokambos är en riktigt fin strand med en av Sitia Geoparks geotoper precis bakom sig. Där ligger nämligen en havsvattensjö som under sommarhalvåret avdunstar och lämnar havssaltlagringar efter sig, så kallade Alatslimni. Känslan är på ett sätt ödelik men samtidigt livfull med tanke på stranden som skärmar av ”sjön” mot det skummande havet.

Rulla till toppen