Grekland

Joniska öarna

Zakynthos: Att göra/ sevärt

Argassi

Argassi ligger på Zakynthos ostkust cirka fyra kilometer sydost om Zakynthos stad och är en av flertalet turistorter nära Zakynthos huvudort. Till skillnad mot till exempel Kalamaki och Laganas så är stranden lite sämre här med bitvis steniga partier. Annars finns allt det som en turistort förväntas erbjuda i form av restauranger, tavernor, barer, butiker och hotell.

Kalamaki

Kalamaki är en av Zakynthos turistorter på sydkusten, cirka sex kilometer från Zakynthos stad. Kalamaki har sin beskärda del av restauranger, tavernor, souvenirbutiker, barer och hotell men är betydligt lugnare än grannorten Laganas. Stranden i Kalamki har fin sand och är långgrund och går ihop med stranden i Lagans vilket gör det till en av Zakynthos längsta stränder.

Laganas

Laganas ligger på Zakynthos sydkust, cirka sju kilometer från Zakynthos stad. Laganas är turistort upphöjd till två. Här finns allt som charterturisten kan önska; restauranger, tavernor, barer, klubbar, diskotek, butiker, vattensporter och en fin, lång sandstrand. Laganas är Zakynthos nöjesmetropol nummer ett och många ungdomar landar här för att festa långt in på nätterna. Samtidigt är stranden barnvänlig med ett långgrunt vatten vilket gör att orten även är populär bland barnfamiljer. Klientelet är med andra ord blandat och uppskattas av de flesta åldrar, men kanske inte av de som söker lugn och ro och öde stränder.

Lagopodo

Bergsbyn Lagopodo ligger på Zakynthos sydliga del, norr om charterorten Laganas. Från Zakynthos stad är det cirka sex kilometer till Lagopodo. Precis utanför byn ligger Zakynthos enda nunnekloster, Moni Eleftherotrias, vackert inbäddat i naturen. Klostret byggdes under 1960-talet och ser mer ut som ett slott än ett kloster med sina vita och röda pinnar och torn. Idag bor cirka 17 nunnor på klostret.

Tsilivi (Planos)

Tsivili ligger cirka sex kilometer norr om Zakynthos stad och är den turistort som kanske är mest populär bland barnfamiljer. Tsivili har en två kilometer lång, fin sand strand med tavernor och restauranger strax intill. I byn finns souvenir- och klädbutiker och det som en turistort vanligtvis erbjuder.

Vandring

Zakynthos vackra, varierande landskap är utmärkt att vandra i. Företaget EcoZante (www.ecozante.com) ordnar organiserade vandringsturer men du kan även köpa en karta på plats och ge dig ut på egen hand. Zakynthos norra del har flera fina vandringsvägar att njuta av.

Zakynthos stad

Zakynthos stad ligger på Zakynthos östra sida och inhyser cirka 10 000 av öns invånare. Här råder grekiskt stadsmyller, det vill säga en aning rörigt, och grekisk stadsvardag. Staden drabbades svårt av en jordbävning 1953 och de flesta husen raserades. Det sägs att endast tre byggnader klarade sig undan skalvet; katedralen Agios Dionysios, kyrkan Agios Nicholas och National Bank of Greece, resten är skapelser från 50-talet. Den gamla venetianska arkitekturen försvann mer eller mindre i och med jordbävningen och kvar är en ganska alldaglig stad men som är en skön kontrast till lata dagar på stranden.

Det finns två stora torg som utgör centrala samlingspunkter i Zakynthos stad; Platia Solomou som ligger intill hamnpromenaden och Platia Agiou Markou som ligger ett kvarter inåt land i nordlig riktning. Runt dessa platser finns ett rikt utbud av både restauranger, barer, kaféer och butiker men vill du hitta en mer lugnare plats i Zakynthos stad så fortsätter du förbi Platia Agiou Markou och upp mot kullen/ området Bochali. Här finns flera tavernor/ restauranger med fin utsikt över staden och ut mot havet.

Ovanför Bochali ligger resterna av det venetianska Kastrot för den som gilla ruiner och vacker utsikt.
Som sig bör ligger äevn ett par museer i staden, så som Solomos museum- ett museum tillägnat nationalskalden Dionysios Solomos som skrev texten till den grekiska nationalsången, det bysantinska museet med fina samlingar och förstås det arkeologiska museet.

Rulla till toppen