Grekland

Joniska öarna

Paxos / Paxi: Att göra/ sevärt

På Paxos finns framför allt tre byar som du kan besöka/bo i. Från huvudorten Gaios går det buss till de andra två byarna så det är lätt att ta sig till dem.

Antipaxos

En semester på Paxos innebär i regel även ett besök till den ännu mindre ön Antipaxos som ligger cirka två kilometer söder om Paxos. Antipaxos är i princip en enda stor vinodling med ett par riktigt fina stränder. Kanske några av de vackraste i Grekland. Det är familjer på Paxos som driver vinodlingarna och som har de flesta husen på den lilla ön men det finns även cirka 30 bofasta invånare på Antipaxos. Ifrån Gaios, Paxos huvudort, går det dagsturer över till Antipaxos och båtturen tar ungefär en kvart och kostar cirka 15 Euros tur och retur (2019). Under högsäsong går det även båtar ifrån de andra byarna på Paxos. Du behöver inte ta med matsäck för det finns ett par tavernor att äta vid på Antipaxos.

Blue Cave/ Blå grottan

På den dramatiska västkusten finns flera klippor och grottor men den mest kända är Blue Cave som är näst intill magisk. För att komma till den bör du ta någon av badbåtarna som åker längs kusten. Båtarna brukar köra in i själva grottan så att du kan bada direkt ifrån dem.

Gaios

Gaios, Paxos huvudort, ligger vackert vid vattnet och har öns största hamn och är fortfarande en aktiv fiskehamn. Du anländer till Gaios antingen norr eller söder ifrån. Oavsett vad så passerar du någon av de små öarna Agios Nikolas och Panagia på vägen in. På Panagia ligger ett kloster som den 15 augusti varje år öppnar sina grindar och som de flesta öborna på Paxos tar sin båt över till för att hylla helgonen. På Agios Nikolas finns, utöver ett par kyrkor, en gammal venetiansk fästning från 1423 som skyddade Paxos under många år.

Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Gaios är en charmig och vacker by med små smala gränder kantade och pastellfärgade byggnader och har relativt många tavernor, restauranger och kaféer. Den naturliga bukten, som byn ligger vid, lockar både yachter och segelbåtar under sommaren och Paxos blir lite av en jetsetarö. Prisbilden under högsäsong är därmed ganska hög vilket också påverkas av alla dagsturister från Korfu som besöker Gaios.

Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)
Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Det obligatoriska arkeologiska museet ligger nere i hamnen i Gaios och visar föremål som grävts fram på Paxos.

Lakka

Lakka ligger cirka sju kilometer norr om Gaios och är en av de tre byarna på Paxos. Lakka ligger i en hästskoformad bukt och är väl skyddad mot havets makter. Bukten är populär hos båtfolket under sommaren och är dessutom ett bra tillhåll för den som vill prova på olika vattensporter. Lakka omges av frodig vegetation med cypresser och olivlundar. I Lakka finns det faktiskt lite nattliv också med musikbarer som håller öppet under högsäsongen och i staden finns även fler tavernor och restauranger som serverar traditionell grekisk mat och delar av det italienska köket.

Lakka, Paxos. (Foto: Markus Olsson)
Lakka, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Loggos

Loggos är ett litet mysigt fiskesamhälle som ligger nära Lakka på Paxos östkust. Det är i hamnen ”det händer” i Loggos då det är där tavernorna och barerna ligger och som erbjuder sköna tillfällen för både mat och dryck. Under högsäsong kan det till och med vara svårt att få bord så då kan det vara bra att boka ett bord i förväg. I byn finns både minmarkets och ett bageri.

Vandra

Paxos har många vandringsleder och är en underbar ö att använda vandringskängorna på. Det frodiga landskapet avnjuts bäst på en vandringsled eller möjligtvis ifrån en av tavernorna på lunchen med en iskall Mythos i glaset. De flesta vandringsleder är gamla stigar som leder till små kapell, bosättningar eller till små avlägsna stränder.

Rulla till toppen