Grekland


Joniska öarna

Paxos/ Paxi

Paxos har ingen egen flygplats så du måste ta dig hit med färja från antingen Korfu eller ifrån Igoumenitsa ifrån fastlandet. Du kan även ta dig hit med någon av utflyktsbåtarna från Parga.

Namn på grekiska

Παξοί

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 2300

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

26620

Om Paxos/ Paxi

Färjan anländer till den nya hamnen i Gaios vilket innebär en promenad på cirka 15 minuter längs med den naturliga kanal som löper mellan Paxos och kobben precis utanför. Vattnet är smaragdgrönt och moderna, eleganta segelbåtar ligger tätt intill varandra som om de vore 100 siamesiska tvillingar beroende av varandras livsuppehållande system.

Efter några hundra meter börjar hus på min högra sida att pryda vattenbrynet. Fasaderna är i alla möjliga färger men ofta i en rosa-röd-orange ton med fönsterluckor som bryter i blått eller grönt. Serveringarna avbyter varandra och stärkta skjortkragar ger stöd åt personalens brunbrända halsar. En känsla av en självklar medvetenhet infinner sig och sneglar jag på menyerna så reflekteras medvetenheten även där. Dagsturisterna från Korfu är många och det gäller att göra affär med dem som inte återvänder. Min gyros kostar 10 Euro när jag med en enkel rätt försöker dämpa min hunger.

Vita, handmålade skyltar visar ”vägen” till mitt boende: Faros. Trappstegen är ojämna och i olika höjd. Knäna knakar och jag tippar nästan baklänges av ryggsäckens tyngd. Jag gillar boendet som påminner om en 70-talsgrotta i brunt och grönt. Någon har någon gång tänkt att detta är riktigt top notch och med bröstet fyllt av stolthet slagit upp portarna till verksamheten. (Markus Olsson)

Paxos, eller Paxi som ön också ofta kallas, med sina 19 kvadratkilometer är den minsta ön bland de Joniska öarna utanför Greklands västkust. Paxos ligger strax söder om Korfu men till skillnad från sin stora granne bor enbart drygt 2000 bofasta invånare här och turisttillströmningen under säsongen består i första hand av britter och italienare. Få skandinaver hittar till Paxos och de gröna olivlundarna som mynnar ut i den östra kustens lummiga landskap. Den västra kusten är betydligt mer ogästvänlig med branta klippor och grottor som i sig är en häftig upplevelse. Den blå grottan (Blue Cave) är till exempel en måste-utflykt när du är på Paxos.

Paxos huvudort heter Gaios och ligger på östkusten och har öns största hamn så det är hit du kommer när du anländer med färjan. Gaios är en liten, vacker by som ligger skyddad vid kusten tack vare de små öarna Agios Nikolas och Panagia. Färja är för övrigt det enda färdsättet att ta sig till Paxos med för det finns ingen flygplats på ön.

Det finns gott om vandringsleder på Paxos och det är kanske just därför du åker hit. På Paxos har du en lugn och avslappnad semester så letar du efter hålligång natten lång så är Korfu ett bättre alternativ.

Mer information om Paxos hittar du i vänstermenyn.Karta över Paxos


Rulla till toppen