Grekland


Joniska öarna

Kythera/ Kithira

Till Kythera är det smidigt att ta inrikesflyget från Aten eller ta färja från både Pireus, Kreta eller från Peloponnesos södra del.

Namn på grekiska

Κύθηρα

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 4000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

23760

Om Kythera/ Kithira

Sedan ett par dagar tillbaka befinner vi oss alltså på Kythera, eller Kithira, och låter pulsen sakta återgå till det normala efter joggingturen på Atens flygplats. Vi har mötts av en svindlande vänlighet och ett otvivelaktigt lugn. Andetagen blir sakta djupare och vi insuper öns fantastiska karaktär tillsammans med syret. Visserligen är det väldigt tidigt på säsongen och ljudet av hantverkare som slipar på detaljer är lika påtaglig som vågornas skvalp, fåglarnas kvitter och cikadornas sång. Men jag intalar mig att känslan ändå är påminnande om hur det senare kommer att bli. Det är så här njutbart det är på Afrodites ö.

Vi bor i den lilla kustbyn Kapsali strax nedanför Kytheras Chora. Här ligger husen och serveringarna tätt intill varandra längs med sandremsan och man kan nästa ta på vågornas ankommande kam. Solen värmer oss genom ett tunt molnbolster och vi upptäcker ön med vår lilla vita hyrbil. Aldrig någonsin har jag åkt i så många kurvor i hela mitt liv. Det är som att vägarna är i ständiga kurvor när de ringlar fram som reptiler genom det gröna landskapet. Jag tror inte att vår vita lilla terrier någonsin har haft sina hjul riktade framåt. (Markus Olsson)

Kythera/Kithira ligger mellan Peloponnesos södra spets och Kreta och tillhör de Joniska öarna som ligger betydligt längre bort längs Greklands västkust. Just avståndet till hennes systeröar gör att Kythera istället går under området Attikas administration. Drygt 4000 invånare bor på den 279 kvadratkilometer stora ön vars högst punkt, berget Mermingaris, mäter 506 meter över havet. Enligt sägnen var det på Kythera som Afrodite klev upp ur det brusande havet och därför kallas ön ofta för kärlekens ö.

Kythera har ett dramatiskt landskap med djupa raviner, klippor, skogar och slätter. Variationen är rik och ön upptäcks bäst med ett hyrt motorfordon som tar dig runt bland öns skiftande sceneri. Byar, vattenfall, grottor, ruiner, stränder och byggnadsminnen byter av varandra när du färdas på Kytheras kurviga vägar. Trafiken är lugn och vägarna förhållandevis bra så det är lätt att ta sig runt på kärlekens ö. Kythera är präglad av både bysantinska, venetianska som ottomanska kulturer vilket är påtagligt runt om på ön.

Olivolja och vin är de livsmedel som produceras med störst framgång på Kythera och är något du bör passa på att njuta av när du är på plats.

Massturism är ett ord som inte förekommer på Kythera utan hit åker du för lugn och harmoni. Under augusti är det som mest turister här när Grekland och övriga medelhavsländer njuter av sin semester men under övriga månader har du möjlighet att avnjuta folktomma stränder och en balanserad vardag.

Mer information om Kythera hittar du i vänstermenyn.Karta över Kythera


Rulla till toppen