Grekland

Joniska öarna

Korfu: Stränder

Det finns gott om stränder på Korfu, många av dem starkt exploaterade genom charterturismen, men det finns även små guldkorn för de som vill hitta en mer avlägsen strand utan att behöva trängas med sistaminutenresenärer. I Korfu stad finns knappast någon strand att prata om men vid Kanotklubben i Korfu stad finns en liten sandstrandremsa, allmänna duschar och en taverna strax intill.

Dassia Beach

Dassia Beach ligger cirka 13 kilometer norr om Korfu stad och är som en smal två kilometer lång remsa framför byn. Stranden består av både sand och klappersten. Solstolar och parasoller finns att hyra men det finns även träd som skänker skugga. Under högsäsong går det även badbåtar till stränderna intill.

Ermones Beach

18 kilometer väst om Korfu stad ligger Ermones Beach med en blandning av både sand och klappersten. Vattnet är kristallklart och är populärt bland dykare. Här finns solstolar och parasoll att hyra och lite längre bort från stranden finns tavernor och kaféer. Runt om Ermones finns även små vikar där du kan hitta en mer avskild plats.

Glyfada Beach

Glyfada Beach, knappa tio kilometer rakt över ön från Korfu stad, är en organiserad sandstrand med solstolar, parasoller, duschar, tavernor, kaféer, barer och badvakt. Här finns även olika vattensporter att prova på. Vattnet är klart och långgrunt.

Glyfada Beach, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Ipsos Beach

Ipsos Beach ligger 15 kilometer norr om Korfu stad och är en av de mest exploaterade stränderna på ön. Här finns alla faciliteter och fler olika vattensporter att prova på. Vattnet är klart och långgrunt. Stranden är lång och består av mjuk, gyllengul sand och du har en fantastisk utsikt mot Pantokratorberget.

Issos Beach

Issos Beach ligger cirka 32 kilometer sydväst om Korfu stad och är en av de längsta stränderna på ön. Närmast byn finns en mängd solstolar och parasoller att hyra, precis nedanför en beach club. I byn finns flera tavernor och kaféer att ta en bit mat vid och fortsätter du bort från byn finns ytterligare ett område med solstolar och parasoller intill en kiosk som säljer dryck och smörgåsar.

Issos Beach, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Vid stranden finns en rad vattensporter att prova på men nöjer du dig med att bara promenera på stranden kan du gå hur långt som helst och upp på dynerna för att se stranden en bit ovanifrån.

Kassiopi

Runt Kassiopi, 38 kilometer nordost om Korfu stad, finns flera stränder att lägga några timmar vid, både mer organiserade men även små vikar där du kan få lite egen tid. De flesta utav stränderna är klapperstenstränder med kristallklart vatten. Flera utav stränderna har tavernor och kaféer intill stranden. Kalamionas, Pipitou Beach, Kanono och Bataria Beach är några av de stränder som finns runt Kassiopi.

Bataria Beach i Kassiopi, Korfu. (Markus Olsson)
Pipitou Beach i Kassiopi, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Kavos Beach

Kavos Beach, cirka 50 kilometer syd om Korfu stad, är kanske en av de mest välbesökta stränderna på Korfu. Den tre kilometer långa stranden har fin sand och vattnet är långgrunt vilket gör den populär även bland småbarnsfamiljer. Alla tänkbara faciliteter finns här som solstolar, parasoller, tavernor, barer och kaféer. Om du inte vill hyra vespa eller bil så går det går bussar från Korfu stad ner hit.

Paleokastritsa

Vid Paleokastritsa, ungefär 25 kilometer nordväst om Korfu stad, finns inte mer än sex olika stränder att besöka. Alla ligger intill den gröna oas av olivträd som utgör bakgrunden till det alldeles blå havet. Själva huvudstranden vid Paleokastritsa räknas som en av de finaste på Korfu med fin sand och kallt vatten men vill du istället ta dig till någon av de mer avlägsna stränderna så går det badbåtar under högsäsong. Vid stränderna i Paleokastritsa finns det gott om tavernor och barer samt möjlighet att hyra solstol och parasoll.

Agios Spiridon Beach i Paleokastritsa, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Sidari Beach

Sidari Beach, cirka 45 kilometer norr om Korfu stad, är en lång sandstrand med klart, lugnt vatten. Fler klippor går ut i vattnet vilket skapar små fjord och här finns gott om tavernor och kaféer i anslutning till stranden. Vid Sidari finns även ”Canal d’amour”, en mäktig formation i berget som skapar en kanal där det sägs att den som simmar genom kanalen snart ska hitta sin tilltänkta. I anslutning till och i kanalen finns flera grottor som är populära bland dykare.

Rulla till toppen