Grekland

Joniska öarna

Korfu: Att göra/ sevärt

Korfu stad har en hel del att erbjuda när det gäller sevärdheter men i övrigt är det främst de fina stränderna och den frodiga naturen som ger möjligheter till olika naturupplevelser och som gör Korfu sevärd.

Korfu stad (Kerkyra)

Korfu stad är upptagen på UNESCO´s världsarvslista sedan 2007 och är en av Greklands vackraste städer. Trots att staden till viss del bombades sönder under andra världskriget så står många av byggnaderna intakta, bland annat berikar två stadiga fort, Paleo Frourio och Neo Frourio, och kyrkan Ayios Spyridhon från 1500-talet staden med sin särprägel.

Korfu gamla stad. (Foto: Markus Olsson)

Korfu stad är byggd på en udde på Korfus östkust och byggnadernas arkitektur återspeglar de olika erornas styre; den venetianska, den franska och den engelska. Och självklart den grekiska. Det är dessa bevarade influenser som gör Korfu stad så speciell. Ibland får du känslan att vara någon annan stans i Europa men så rycks du tillbaka till Grekland med dess fetaost, oliver, kaffe och ouzo.

Korfu gamla stad. (Foto: Markus Olsson)

Staden är uppdelade i en nordlig del, Old Town, och en sydlig del, New Town. Old Town består av flera olika kvarter som Kofineta, Campiello och de Judiska kvarteren. I Old Town ligger Balkans största torg, Spianada (Esplanade), som anlades under den franska eran och är byggd efter den tidens trädgårdsdesign med många träd och stora blomsterurnor. Man kan säga att torget tillsammans med Liston, arkader ritad av samme franske arkitekt som ritade Rue de Rivoli i Paris, utgör stadens kärna. Runt detta område ligger många eleganta restauranger och kaféer och ofta fylls dessa kaféer av ginger beer-drickande (ett arv från den engelska eran) själar som passar på att njuta av en stunds avkoppling och titta på folkmyllret. Ett annat arv från engelsmännen är den gröna delen av Spianada som är en cricketplan och som fortfarande används till både träning och matcher.

De venetianska forten ligger stadigt vid varsin sida av hamnen och är båda värda ett besök med det nyare, Neo Frourio, från 1200-talet ger den bästa utsikten över staden.

Det finns en rad sevärdheter, museer och utställningar att besöka i Korfu stad. Nedan listas en del av dem.

Museum of Asian Art & Modern Art Gallery (Korfu stad)

I Korfu stad ligger Museum of Asian Art med asiatiskt porslin, statyer och konst.  I samma byggnad som Museum of Asian Art ligger Modern Art Gallery med en liten samling av modern grekisk konst. Ett skönt avbrott från all historia du annars blir matad med i staden. Både kaféet och trädgården intill galleriet är trevliga oaser.

Ayios Spyridhon (Korfu stad)

Ett kvarter bakom Liston ligger kyrkan Ayios Spyridhon från 1500-talet. Kyrkan inhyser Korfus skyddshelgon Spyridhon som ligger skyddad i en glas- och silverbetäckt kista. Fyra gånger om året får han dock komma ut på stadens gator och då bärs relikerna omkring i en stor procession ackompanjerad av festligheter. Palmsöndagen, lördagen efter palmsöndagen, elfte augusti och första söndagen i november går kortegen genom Korfu stad.

Arkeologiska museet (Korfu stad)

I den nya delen av Korfu stad, New Town, ligger ett av de bättre arkeologiska museerna i den grekiska övärlden. I museet finns en 17 meter hög gorgon, Medusa, från Artemistemplet som bland annat har mytiska krigsscener inristade i sig.

Brittiska kyrkogården (Korfu stad)

Brittiska kyrkogården ligger söder om Sarokotorget. Kyrkogården är en grönskande, lugn oas från stadens myller med gamla vittrade gravstenar blandade med nya. Här vilar britter som har slutat sina dagar på Korfu, både civila och militärer. På våren blommar hundratals orkidéer och andra exotiska blommor här.

Paleokastritsa

Paleokastritsa ligger på Korfus nordvästra kust, cirka 25 kilometer från Korfu stad. Byn ligger vackert belägen vid kustremsan med bergen som bakgrund. Här finns allt du behöver i form av restauranger, kaféer, mataffärer, butiker och barer. Ute på den nordligaste udden ligger klostret Theotokos från 1200-talet omgivet av gröna träd och med en makalös utsikt ut över havet. I en av klostercellerna finns ett litet museum med reliker från klostrets långa historia.

 

Paleokastritsa, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Runt Paleokastritsa finns ett 15-tal sand- och klapperstenstränder med kristallklart vatten och med den gröna vegetationen alldeles intill.

Ermones

I en liten bukt på Korfus västkust i början av den gröna Ropa-dalen vilar byn Ermones. För den som vill vandra är Ermones en bra utgångspunkt då den vackra Ropa-dalen har fler vandringsleder och en vacker natur med vattendrag som går längs med mitten av dalen. Stranden har gyllengul sand med klart vatten och grönska strax intill. Golfbanan Conu ligger bara en kilometer bort.

Kassiopi

Ungefär 38 kilometer nordost om Korfu stad ligger fiskebyn Kassiopi med 1200 invånare. Kassiopi är ett av de största samhällena på norra Korfu och orten har några av de få klassiska smala gränderna samt ruiner från ett gammalt bysantinskt slott, men charterturismen har tagit tuggor av samhället. Torget nere vid hamnen är den centrala punkten i Kassiopi och det är här de flesta hänger på kvällarna.

I Kassiopi finns både restauranger, kaféer, barer, affärer och gott om boende. Runt byn finns flera stränder, både små bukter och större organiserade badstränder.

Kalamionas Beach i Kassiopi, Korfu. (Foto: Markus Olsson)

Bilder på fler stränder vid Kassiopi hittar du under rubriken stränder.

Sidari

Sidari ligger på Korfus nordkust, cirka 45 kilometer från Korfu stad. Sidari är en klassisk chartersemesterort med gott om restauranger, barer och klubbar. Vid Sidari finns fina stränder, både sandstränder och klapperstenstränder. Den stora stranden vid Sidare har klippor som går ut i vattnet och bildar små fjordar med kristallklart vatten och skön sandbotten.

Vid Sidari finns ”The tunnel of love” eller ”Canal d’amour” som den också kallas. Där har vattnet genom århundraden grävt en kanal i den porösa stenen. Historien säger att den som simmar genom hela kanalen kommer att träffa sin kommande partner inom en kort framtid. Under och vid kanalen finns flera grottor som är populära bland dykare.

Kavos

En annan liten ort som domineras av charterturismen är Kavos som ligger på Korfus sydkust, cirka en timmes bilfärd från Korfu stad. Kavos ligger utsträckt längs med kustremsan och här finns gott om restauranger och barer. På 80-talet seglade Kavos upp som party-orten nummer ett och fortfarande söker sig resenärer hit för att festa. Från Kavos kan du även vandra upp på höjderna och få en fantastisk utsikt ut över havet. I närheten finns ruiner från ett gammalt kloster.

Rulla till toppen