Grekland


Joniska öarna

Ithaka

Det enklaste sättet att ta sig till Ithaki är att resa via Kefalonia som det går dagliga färjor ifrån. Till Kefalonia går det både charter och inrikesflyg.

Namn på grekiska

Ιθάκη

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 3000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22850

Om Ithaka

Ithaka ligger strax nordost om Kefalonia bland de Joniska öarna och är ögruppens näst minsta ö, bara Paxi är mindre. Ithaka mäter cirka 100 kvadratkilometer och har mellan tre och fyra tusen bofasta invånare men under sommarens högsäsong fördubblas antalet människor på ön.

Ithaka är relativt okänd bland skandinaver men är desto mer känd i den mytologiska historien. Enligt denna är Ithaka Odysseus hemö men det finns de som menar att de specifika beskrivningarna i eposet om Odysseus inte går att tillämpa fullt ut på Ithaka. Bland annat beskrivs Odysseus hemö som låglänt medan Ithaka är en bergig ö. Oavsett så är det en spännande tanke att den lilla ön skulle kunna vara krigarens hemvist.

Ithaka är cirka 23 kilometer lång och sträcker ut sig i syd-nordlig riktning. Öns smalaste område är bara 600 meter brett medan den vidaste delen är sex kilometer bred. Ithaka är en frodig ö omringad av klart turkosblått vatten och erbjuder en avslappnad atmosfär. Ithaka är en ö för en avspänd semester med lata dagar på stranden, härliga vandringar och goda måltider på de lokala tavernorna.

Mer information om Ithaka hittar du i vänstermenyn.

 

Karta över Ithaka

Rulla till toppen