Grekland


Joniska öarna

Antikythira

Du tar dig hit med färja från Pireus eller med båtförbindelsen som finns mellan Kythira och Antikythira. Det finns även båtförbindelse med Kreta.

Namn på grekiska

Αντικύθηρα

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 45

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

27360

Om Antikythira

Antikythira (Antikythera) är en av Greklands minsta öar som har en bofast befolkning. Antikythira har bara 45 åretruntboende invånare men under sommaren kan det bli uppåt 500 personer som rör sig på den 22 kvadratmeter stor kobben. Med andra ord är Antikythira ingen turistmagnet och lever sitt stilla liv strax sydost om Kythira bland de Joniska öarna.

Antikythira är kanske mest känd för Antikythira-mekanismen som en fiskare fann i ett vrak i havet utanför ön runt år 1900. Från början kunde ingen klura ut vad mekanismen hade använts till men till slut kunde man enas om att den använts till att räkna ut astronomiska positioner så tidigt som år 150 f Kr. Är du nyfiken att beskåda denna anordning så finns den på det arkeologiska museet i Aten.

För den ornitologiskt intresserade är Antikythira en intressant plats att skåda fåglar på. Grekland ornitologiska förening har gjort om den gamla grundskolan på ön (det finns inga barn kvar på Antikythira) till en fågelstation och det sägs att man har registrerat 250 olika fågelarter på Antikythira. Eleonorafalken är en av de arter som uppskattar Antikythiras miljö och det sägs att den största populationen av arten finns just här.

Antikythiras enda egentliga by och tillika hamn heter Potamos och det är där merparten av de 45 invånarna bor. Det är också här de få rummen att hyra finns när du besöker ön. Turismen är inte något invånarna i första hand försörjer sig inom utan fiske är den näring som de flesta livnär sig på.

Under de senaste årtiondena har det satsats på infrastrukturen på den lilla ön genom att asfaltera vägarna, byggandet av en helikopterplatta, el till alla hus har dragits fram och vattenförsörjningen har säkerställts.

Runt om Antikythira finns små fina stränder att tillbringa lata dagar på.

Mer information om Antikythira hittar du i vänstermenyn.

 

Karta över Antikythira

Rulla till toppen