Grekland

Dodekaneserna

Rhodos: Att göra/ sevärt

Faraklos fästning

Faraklos fästning ligger på Rhodos östkust, strategiskt placerat på en 150 meter hög klippa. Tack vare sitt läge hade man god utsikt över sundet mellan Mindre Asien och Rhodos och kunde tidigt se skepp som närmade sig. Fästning stod emot flera attacker fram till 1523 när den till slut togs över av Süleyman den store och lämnades i ruiner. Stigen upp till fästningen är svårtillgänglig med hala stenar och höga trappsteg men för den äventyrslystne är det ett häftigt besök. Faraklos fästning ligger cirka 37 kilometer söder om Rhodos stad, nära byn Haraki.

Fjärilsdalen Petaloudes

En dagsutflykt upp i bergen till Petaloudes är en skön kontrats till de turisttäta orterna nere vid kusten. Dalen är en vacker, lummig och sval plats med en liten bäck som porlar över stenar och fördämningar. Hit kommer Björnspinnaren mellan juni och september för att lägga sina ägg och avsluta jordelivet. Fjärilarna är mörkgrå och kan vara svåra att se men de hänger oftast i fladdrande klasar i de omgivande lövträden. Intill bäcken går en stig upp till klostret Kalopetra från 1794 som du kan passa på att besöka när du ändå är här.

Kalithea

Området Kalithea hyser en del av en gammal kurort där det en gång i tiden fanns varma, välgörande källor att bada i. Dessa är tyvärr ett minne blott då de numera har torkat ut. Området har dock behållit en viss charm med mönsterlagda svartvita stenar, ett kupoltak på pelare och palmer som skänker en uns skugga. I området finns annars flera fina badvikar med charterhotell strax intill vilket innebär att utbudet vid stränderna är gott. Kalithea ligger på Rhodos ostkust drygt tio kilometer från Rhodos stad.

Kamiros

Kamiros är en av Rhodos antika städer daterad till 400-talet f. Kr. Kamiros ligger på Rhodos nord-västkust cirka 40 kilometer från Rhodos stad och den arkeologiska platsen är märkligt nog inget stort turistmål i jämförelse. Resterna av Kamiros ligger vackert på sluttningen ovanför havet med en badstrand nedanför. Kamiros var under sin guldålder en betydelsefull stad och den första staden på Rhodos som tillverkade sina egna mynt men tappade sin ställning när Rhodos stad etablerades i en gemensam stat. 1929 började ruinerna från staden att grävas fram ur jorden som genom åren hade lagt sig som ett täcke över staden. De flesta fynden ifrån Kamiros finns på British Museum och Louvren och tyvärr inte i det arkeologiska museet i Rhodos stad.

Lardos

Om du vill bo eller uppleva lite mer av det grekiska vardagslivet så kan byn Lardos på Rhodos ostkust vara ett alternativ. Här kan du uppleva mer av det genuina Grekland än i de typiska turistorterna. Lardos har cirka 1000 invånare och den naturliga samlingsplatsen framåt kvällen är torget som ligger mitt i byn. Eftersom Lardos ligger några kilometer ifrån kusten finns inte de stora hotellkomplexen här men det finns ändå boende att hyra om du skulle vilja bo här. Stranden vid Lardos är lång och har grov sand med inslag av stenar.

Lindos

Lindos ligger cirka 50 kilometer söder om Rhodos stad och grundades för 4000 år sedan. Lindos utgörs bland annat av en klippsats, Akropolisklippan, som reser sig 116 meter över havet med höga försvarsmurar som tornar upp sig mot havet. På platsen finns även resterna av Athenatemplet som byggdes år 900 f.Kr. Själva byn Lindos består av en mängd vita hus från 1600-talet intill snirkliga gränder som strävar upp för sluttningarna. Byn är pittoresk och charmig men vad som inte är lika charmigt är mängden turister som besöker orten, närmare en halv miljon årligen. Periodvis blir det till och med köbildning i gränderna så ha tålamod. Utsikten ifrån klippan är magisk och stränderna nedanför byn är fantastiska så det är, trots mängden resenärer, en trevlig utflykt.

Rhodos stad

Rhodos stad med drygt 50 000 invånare är uppdelad i två delar; Rhodos gamla stad och Neohori- den nya staden. Den nya stadsdelen där de flesta hotell och barer ligger omringar i princip den gamla delen av Rhodos stad men hålls utanför tack vare de gamla skyddsmurarna. När du anländer med båt till Rhodos ankommer du till Rhodos stad och troligtvis lägger färjan till i Emporio (hamnbassängen) och den 400 meter långa piren där. Småbåtar och snabbåtar ifrån grannöarna lägger till på andra sidan bassängen, vid Madrakihamnen med anor från 400-talet f. Kr. Oavsett ankomstplats så är det lätt att fascineras av den gamla stadsmuren, väderkvarnarna, tornen och de stora portarna.

Söder om Mandrakihamnen ligger salhullarna, Nea Agora, med en rad serveringar ut mot havet men det finns även några inne på gården. Här finns det offentliga toaletter en trappa ned om nöden så kräver. På andra sidan hallarna ligger busstationen med de bussar som går västerut på Rhodos.

Gatan där flest barer och klubbar ligger kallas för Colorado och för er som åker till Rhodos för att festa får sitt lystmäte mättat här. I den nya stadsdelen ligger också den mesta shoppingen i form av kläder och souvenirer. Vid Moderna stadion är det marknad på torsdagar där allt ifrån livsmedel till kläder, hantverk och secondhand går att köpa.

Rhodos gamla stad är en skarp kontras mot Neohori, det är som att kliva in i ett annat århundrade. Johanniterriddarnas gamla hus koncentrerade kring Stormästarens palats är mer eller mindre intakta och stadsdelen är uppsatt på UNESCO´s världsarvslista. Gamla stenhus skapar väggar åt de snirkliga gränderna som plötsligt mynnar ut i ett litet torg. Rhodos gamla stad är en av Medelhavets bäst bevarade medeltidsstäder och är Rhodos stora behållning. Givetvis är det många turister som rör sig i dessa stadsdelar och souvenirbutikerna är många. Vissa stråk är mer befolkade än andra och vill du komma undan folkmängderna så är det bara att svänga in på någon av sidogränderna och göra andra upptäckter.

Innanför murarna finns flera museer som det bysantinska museet, museet för folkkonst och det arkeologiska museet.

Rulla till toppen