Grekland

Dodekaneserna

Leros: Att göra/ sevärt

Det finns flera trevliga och viktiga sevärdheter på Leros, viktiga utifrån den historiska aspekten när det gäller ockupationen under andra världskriget. Tunnel War Museum (se nedan) är fascinerande, utbildande och skapar perspektiv på semestern.

När jag var på Leros så hyrde jag en elcykel och trampade enkelt runt ön för att upptäcka sevärdheter och för att njuta av någon av alla badvikar. Att hyra elcykel är ett utmärkt sätt att ta sig runt på Leros och trots att Leros är förhållandevis bergig så går många av vägarna närmare kusten och korsar ön vid ganska låga punkter.

Nedan beskrivs några av de sevärdheter som Leros har att erbjuda.

Agia Marina

Byn Agia Marina ligger på Leros östra sidan vid inloppet till Alintabukten och utgör en av två hamnar på Leros. Det var här jag bodde under mina dagar på Leros och anledning till det var känslan jag fick när jag letade boende under min planering av resan. Bilderna som dök upp visade en charmig by med en liten hamnpromenad och hus som klättrade upp för sluttningen med Pandeli Castle högst uppe på toppen.

Agia Marina Leros
Utsikt ner mot Agia Marina, Leros. (Foto: Markus Olsson)

I Agia Marina blandas ologiska vägnät, hus i behov av upprustning intill de som redan har genomgått en förvandling med samhällets alla väsentliga funktioner. Här ligger uteserveringarna tätt intill havskanten, här bemöts du med en slags ödmjuk blyghet och här finns till och med en taverna som vill att du klottrar på bordet du sitter vid.
Stranden i Agia Marina är inte mycket att hurra för men du når enkelt stränderna i Alintabukten genom en promenad eller en cykeltur.

Agia Marina har vuxit ihop med byn Platanos som sedan har vuxit ihop med Pandeli. Pandeli har i sin tur vuxit ihop med byn Spilia som går ihop med Vromolithos och på så sätt skapar byarna en slags helhet som tar sig an både öst- och västkusten.

Kapellet Agios Isidoros

Kapellet Agios Isidoros ligger strax utanför byn Kokkali på västkusten, cirka fem kilometer från Agia Marina. Kapellet är byggt på en klippa som är sammanlänkad med Leros genom en gjuten brygga och det känns nästan som att du vandrar på vattnet på vägen ut till kapellet.

Klippan som kapellet ligger på var tidigare en plats för ett antikt tempel och du kan se de få rester som finns kvar bakom altaret inne i kapellet.

Det finns flera legender kring kapellet och en av dem är att ikonen av Agios Isidoros, som nu förvaras i kapellet, fångades i nätet av en fiskare som enbart hade en hand. När ikonen räddades från havet var hon så glad att hon lovade att uppfylla en önskan. Fiskaren önskade sig då en andra hand. För att visa sin tacksamhet byggde fiskaren det kapellet Agios Isidoros på den plats där han fiskade upp och räddade ikonen.

Kapellet Panagia Kavouradena

Ett annat mytomspunnet kapell på Leros är kapellet Panagia Kavouradena som ligger cirka fem kilometer söder om byn Lakki vid Xirokambos. Myten säger att en fiskare som samlade snäckskal bland klipporna i området blev biten och skadad av en krabba samtidigt som han såg ikonen av Jungfru Maria ligga på klipporna. Han bad då en bön och mirakulöst nog så läkte såret omedelbart. Fiskaren tog sedan med sig ikonen till byns kyrka och berättade om det mirakel han hade upplevt. Senare den natten drömde han om en kvinna klädd i svart som sa åt honom att lägga tillbaka henne precis där han hittade henne. Det bestämdes då att en liten kyrka skulle byggas precis där ikonen hade hittats.

Lakki

Lakki är en av två hamnar på Leros och det är här den stora småbåtshamnen ligger. Lakki ligger cirka fyra kilometer sydväst om Agia Marina och består av en mängd nyklassicistiska byggnader sprungna ur den italienska ockupationen på 1940-talet. På så sätt är Lakki rätt unik och skiljer sig mot de andra byarna på ön.

Något som även utmärker Lakki är de breda gatorna, ofta kantade av pinjeträd, som skapar enkla passager in och ut ur byn. Lakki är en av de byar där många semesterfirare hamnar då det finns gott om boende, restauranger och barer.

Pandeli/ Panteli

Pandeli är en klassisk fiskeby och är byggd som en amfiteater runt bukten nedanför. Pandeli har vuxit ihop med byn Platanos ovanför som i sin tur har vuxit ihop med Agia Marina på ostkusten. Många tycker att Pandeli är den mest pittoreska byn på Leros omgiven av gröna träd, branta berg och fina vikar. Tavernorna som ligger nere vid vattnet serverar gärna fisk som fångats av byns fiskare.

Pandeli klättrar liksom upp för sluttningarna och bildar på så sätt en labyrint av en rad gränder. Byn har några gammaldags kaféer, så kallade Kafeneio, där lokalbefolkningen samlas under dagen och dricker sitt grekiska kaffe.

Pandeli/ Panteli Castle

På en av de högsta punkterna mellan Agia Marina och Pandeli ligger Pandeli Castle , även kallat Castle of the Virgin Mary, för att liksom påminna oss om vår litenhet. Slottet motstod tyskarnas ockupation och massförstörelse 1943 och även om det höll stängt när jag var där är det en underbar utsikt du möts av när du tar alla 500 trappsteg upp till toppen (det finns även bilväg nästan ända upp).

Tunnel War Museum

På Leros västra sida ligger Tunnel War Museum någon kilometer från byn Lakki (Leros andra hamn). Jag är egentligen ingen museummänniska men det händer att jag utmanar min inställning och besöker ett och annat museum som jag också fastnar för.

Tunnel War Museum är en tydlig påminnelse om andra världskrigets illvilliga makter och människans grymhet. Försvarstunnlarna i berget är idag ett välfyllt museum med historia från den tyska ockupationen av Leros 1943. Det är en stark och viktig upplevelse och en skarp kontrast till den mer lättsamma semestern.

Väderkvarnarna

De gamla väderkvarnarna på Leros är ett känt landmärke för ön och även om de idag inte används för sitt ursprungliga syfte är det ett trevligt besök där det dessutom finns en restaurang/bar att njuta av miljön på.

Väderkvarnarnas ursprungliga syfte var att mala spannmål liksom de flesta andra väderkvarnar runt om i den grekiska övärlden. Det som gör att väderkvarnarna på Leros sticker ut är att de är välbevarade och har restaurerats genom åren.

Du når väderkvarnarna enkelt via den bilväg som leder upp till Pandeli Castle och det finns plats att parkera bilen intill vägkanten.

Rulla till toppen