Grekland


Dodekaneserna

Leros

Under säsong går det båtar från Pireus i princip dagligen till Leros. Annars trafikerar båtarna i Dodekaneserna Leros från till exempel Rhodos, Kos, Samos och Kalymnos. Du kan även ta inrikesflyget från Aten direkt till Leros eller till någon av grannöarna och sedan ta båten över till Leros.

Namn på grekiska

Λέρος

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

8000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22470

Om Leros

”Jag kapitulerar. Jag ger villkorslöst upp och viftar med vit flagg. Jag låter mig fångas av Leros ljuvlighet, prakt och avslappnade stämning. Mina känslobarriärer har förintats och jag har godvilligt givit upp i hennes famn. Jag vill inte vara någon annanstans. Jag vill stanna för alltid.
Jag sitter på boendets takterrass med terrakottafärgat klinker, varmt från solens skimmer, omgiven av vita murar med blåmålade detaljer. Långt där nere breder Alintabukten ut sig. Någon klipper sina olivträd, en annan målar på sitt hus, en hund skäller någonstans på bergets sluttning. Långt där nere på vägen tutar en rostig pickup för att tala om att han strax rundar det vit- och gulmålade huset som skymmer sikten.

Jag bor i Agia Marina på Leros östra sida. Var än jag vilar blicken bestiger husen sakta bergens sluttningar och på en av de högsta punkterna ligger Pandeli Castle för att liksom påminna oss om vår litenhet. Slottet motstod till och med tyskarnas ockupation och massförstörelse 1943. ” (Markus Olsson juni 2022)

Leros en förhållandevis grön ö jämfört med flera andra öar i Dodekaneserna och landskapet består till stor del av berg och klippor med många små vikar och byar. Det högsta berget heter Klidi och når 320 meter över havet och ligger ovanför Alinda. Leros ligger mellan Kalymnos och Lipsi med sina 54 kvadratkilometer och har närmare 8000 invånare.

Läs mer: Blogginlägg om Leros (länk)

Leros administrativa centrum och största stad är Agia Marina, med cirka 2 700 invånare, som också är en av Leros två hamnbyar. Lakki är den andra byn som har en hamn, en by som grundades under det italienska styret av ön.

I början av andra världskrigets bombades Leros svårt av brittiskt flyg och intogs av britterna 1943. Det gillade inte tyskarna som också utsatte Leros för intensiva bombningar. I ett slag i november 1943 intog tyskarna ön och behöll kontrollen över Leros till krigets slut. Leros är faktiskt den ö i Medelhavet, näst efter Kreta, som blivit mest bombad under krig.

Något som slog mig på min resa på Leros sommaren 2022 var att det inte var många andra icke-grekiska turister på ön till skillnad mot grannön Kalymnos där du sicksackar fram mellan utländska turister. Och det är faktiskt så att inkomstkällan från turismen är förhållandevis marginell på Leros. Inkomsterna kommer snarare från jordbruk, fiske och den psykiatriska sjukvården. Den senare då det finns ett större sjukhus för detta ändamål på ön även om patientantalet allt mer sjunker.

Det finns stränder runt hela Leros och de flesta är steniga men bjuder in till vackra miljöer och kristallklart vatten. Min favoritstrand på Leros är lilla Xirokampos Beach. Annars är stränderna Blefouti, Vromolithos och Alinda, vilka har grovkornig sand, de mest populära på ön.
Enligt sägnen var Leros första invånare gudinnan Artemis och ön kallas därför ibland även för Artemis ö.

Mer information om Leros hittar du i vänstermenyn.

Karta över Leros

Rulla till toppen