Grekland

Dodekaneserna

Kastellorizo: Att göra/ sevärt

Castello Roso

Castello Roso är ruinerna av den borg som Johannitterriddarna uppförde på 1300-talet. Fästningen ligger cirka tre kilometer utanför Megisti vid den lilla grusvägens slut.

Megisti

Megisti, Kastellorizo stad ligger runt den rektangulära hamnen, cirka 350 meter lång och 250 meter bred. Runt hela hamnen går en hamnpromenad med tavernor, kaféer och barer. Det är även här stegarna finns för svalkande bad i det fina vattnet. På vissa platser finns solstolar och parasoller intill stegarna och det är lätt att tillbringa en njutfull dag med både bad och närhet till Megistis hela utbud.

Längs med hamnens östra sida hittar du hamnpolisen, en mäktig moské och vårdcentralen. Här ligger även de flesta tavernorna och kaféerna, bankomaten och den gamla saluhallen. Längs med hamnens västra sida ligger kyrkan Agios Georgios Pigadiou, flera tavernor och uthyrningsrum. Mellan den östra och den västra delen ligger ett torg som delar av hamnen i de båda väderstrecken. Här hittar du offentliga toaletter och en liten park som är så liten att den nog egentligen inte kan kallas park. Kastellorizos enda väg som går till flygplatsen slutar vid torget.

Om du är intresserad av öns plågsamma historia kan du besöka moskén på den östra sidan av hamnen. Moskén är en av få byggnader som klarade sig undan bomberna och inhyser idag en utställning om Kastellorizos historia. Det obligatoriska arkeologiska museet ligger även det vid hamnens östra sida. Följ skyltarna vid vårdcentralen som är lätt att se med sitt stora röda kors på fasaden.

Paleokastro

Paleokastro är Kastellorizos gamla antika huvudby som ligger i bergen strax ovanför Megisti. Byn är omgiven av en skyddsmur med tre kyrkor innanför barriären. Om inte annat så är en promenad upp hit värd den fantastiska utsikt du får över Megisti och Turkiet. Vägen upp hit är skyltad nere i Megisti och det tar cirka 30 minuter att promenera upp. På kvällen är Paleokastro upplyst och skapar en sagolik vy nere ifrån hamnen.

Parasta Cave

Parasta Cave är en grotta på Kastellorizos sydostkust och räknas som en av Medelhavets vackraste så kallade blå grottor. Utflyktsbåtar går från kajen mitt i hamnen och båtarna tar dig ända in i grottan. Du måste i princip lägga dig ner i båten för att den ska kunna komma in genom den meterstora öppningen. Väl inne i grottan är det som att befinna sig i en dröm. Tack vare solljuset som sipprar in skapas en magisk blå ton som fyller hela utrymmet och världen utanför känns långt borta.

Vandring

Eftersom Kastellorizo inte har någon motortrafik att tala om är vandring det färdsätt som gäller. Alla stigar utgår från Megisti och leder till olika små platser nära huvudbyn. Vi pratar inte långa vandringar utan kortare utflykter att berika dagen med.

Rulla till toppen