Grekland

Dodekaneserna

Kassos: Att göra/ sevärt

Till Kassos åker du för att bara ta det lugnt, vandra, mysa vid något kafé och ta ett dopp i havet. Här kan du läsa dina böcker ostört och njuta av mat och goda samtal.

Fry (Fri)

Fry ligger på nordvästkusten och är Kassos huvudort och hamn. Staden grundades på 1840-talet efter det grekiska frihetskriget men redan på antiken fanns en stad på samma plats. Fry är inte en speciellt stor by och går ganska snabbt att avverka. Den störst behållning får du nere i fiskehamnen, Bouka, där de små tavernorna ligger intill varandra. Huvudgatan heter Kritis och ligger till höger om torget Plateia Ireon Kassou. Som sig bör så finns ett arkeologiskt museum i Fry om än minimalt och det kanske inte lämnar några större intryck men det inhyser en rad föremål som grävts fram på Kassos.

Gata i Fry, Kassos. (Foto: Markus Olsson.
Småbåtshamnen i Fry, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Strax ovanför Fry ligger byn Agia Marina, en liten sömnig by med sovande skönheter i form av gamla hus. Uppe i Agia Marina finns ett bageri och en livsmedelsbutik men inte så mycket mer. Om inte annat så får du en fin utsikt ner över Fry och hamnen om du tar en promenad upp till byn.

Agia Marina, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Kloster och kyrkor

Det finns två kloster på Kassos. Moni Agiou Mamma ligger på sydkusten cirka 1,5 timmars promenad från Fry men det går även att ta sig dit med motorfordon. Vägen till klostret går genom ett dramatiskt bergslandskap och skapar en fascinerande vandring. Det andra klostret, Moni Agiou Georgiou Hadioa ligger i bergen på Kassos sydvästra del, cirka tio kilometer från Fri. Det finns förvånansvärt många kyrkor på Kassos med tanke på befolkningens storlek. Den viktigaste kyrkan är Agios Spyridon som ligger i Fry.

Vandra

Kassos är en bra ö för vandring och det är lätt att gå mellan byarna. Landskapet gör också att det är lätt att ta sig fram även om det inte finns någon utmärkt led eller stig. Tänk på att det sällan finns skugga eller naturliga vattenkällor så ta med gott om vatten. Cirka tre kilometer söder om Fry ligger grottan Selái, 30 meter djup och åtta meter bred, med imponerande stalaktiter. Grottan ligger ett par hundra meter västerut inåt landet från huvudvägen som leder mot Helatros.

Scroll to Top