Grekland

Dodekaneserna

Kalymnos: Att göra/ sevärt på Kalymnos

Agios Savvas

När färjan glider in mot hamnen på Kalymnos ser du Agios Savvas tunga vita kors uppe på bergsryggen. Agios Savvas är ett nunnekloster som fortfarande är i bruk och som tar emot besökare med respektfull kädsel, dvs täckta axlar och ben. Klostret har en praktfull klostergård och det är helt klart värt att gå den rätt ansträngande promenaden upp dit. Här råder ett lugn du inte hittar nere i Pothia och utsikten mot Kos är fantastisk.

Bergsklättring

Det finns 24 klippor med 200 klättringsplatser utrustade med bultar, från graderna F4C till F8a + enligt den franska skalan. De flesta klipporna vetter mot väster men några av dem ligger även i söderläge. De utrustade klättringsplaster motsvarar faktiskt bara fem procent av de klättringsmöjligheter som egentligen finns på Kalymnos så för den erfarne klättraren går det bra att ge sig ut i bergen på egen hand.

I allmänhet kan du klättra på Kalymnos året runt, även på sommaren när solen steker och värmen är som högst, då det finns några platser som ligger i skugga större delen av dagen. Annars är den bästa klättringsperioden vår och höst.

Under hösten, september-oktober, hålls den årliga klättersfestivalen på Kalymnos, Kalymnos Climbing Festival, under en knapp vecka. De senaste åren är det The North Face som har hållit i trådarna men vilken arrangör det blir 2015 är inte klart ännu.
Under denna period kan det vara svårt att få tag på boende på Kalymnos så se till att boka boendet i förväg.

För mer information om bergsklättring på Kalymnos se: http://climbkalymnos.com/

Chora

Till Chora kommer du bland annat genom att ta vägen genom dalen från Pothia i nordvästlig riktning. Efter ungefär fyra kilometer ligger Chora med Pera Kastro, det bysantinska kastellet, som sin högsta punkt uppe på bergsväggen. Pera Kastro har anor som sträcker sig tillbaka till 800-talet men platsen har varit bebodd sedan antiken. Vid ett besök i Chora är det ett måste att ta trapporna upp till kastellet för att åtminstone få se den vackra utsikten.

Chora består annars av vitkalkade hus tätt intill varandra som skapar en labyrint av gränder och små gator. Det bor ett par tusen invånare i Chora och är Klaymnos näst största samhälle. På vägen från Pothia till Chora kan du passa på att avlägga ett besök vid resterna av den gamla Johannitterriddarborgen, Kastro Chrissocherias, som du passera efter ett par kilometer efter avfärd från Pothia.

Emporios

Emporios är en liten fiskeby på Kalymnos nordvästkust, cirka 20 kilometer från Pothia, med betydligt mindre turister och därmed mindre trångt på stranden. Den lilla kajen i Emporios skapar en mittenpelare med grovkorning sand och klapperstenstränder på båda sidor. Från kajen går en liten väg in till husen där tavernorna i byn ligger. Från Pothia går det ett par bussturer hit om dagen och från byn Myrties går det även badbåt.

Grottor

Kalymnos har en handfull intressanta grottor att besöka. Till några av dem går det bra att vandra medan andra bättre nås med anordnade båtturer. Kefala på Kalymnos sydvästkust är en av de mest kända grottorna med sina mäktiga stalaktiter och stalagmiter men nymfernas grotta, eller The Cave of the seven Virgins, vid berget Mount Torrontés nordväst om Pothia eller grottan Skalia, nära byn med samma namn, är också väl värda ett besök. Närmast Pothia ligger grottan Therma med sina varma källor som säga ha helande egenskaper.

Myrties & Massouri

Byarna Myrties & Massouri är Kalymnos turistorter nummer ett och ligger på nordvästkusten. Här finns det gott om tavernor, hotell och souvenirbutiker. Byarna har med tiden vuxit samman och i norra Myrties tar Massouri vid. Det är även i norra delen av dessa byar som den bättre stranden finns. Om du vill åka över till den lilla bilfira ön Telendos så går det dagsturer ifrån Myrties. Båtturen tar bara tio minuter.

Kalymnos
Telendos. (Foto: Markus Olsson)

Pothia

Pothia är Klaymnos livfulla huvudort med nästan 14 000 invånare. Och det märks. Här myllrar det av människor mitt i en grekisk vardag. Staden ligger som en amfiteater runt den hästskoformade hamnbassängen med italiensk inspirerade hus i kluster upp för sluttningen. Strax ovanför staden går ett stråk av träd, Den heliga skogen, och skapar en grön kam ovanför bebyggelsen.

Längs med hamnpromenaden finns det gott om tavernor, kaféer och souvenirbutiker. Du hittar garantera tvättsvampsförsäljare när du strosar här. Följer du hamnpromenaden kommer du förr eller senare fram till torget Plateia Eleftherias där ålderstigna greker sitter vid kaféerna och löser världsproblem. Bakom torget ligger Pothias äldre kvarter där det även finns en del uthyrningsrum.

Om du tar sikte på stadshuset så hittar du strax där bakom en butiksgata med många affärer. Om du följer gatan kommer du sedan fram till ett annat torg, Plateia Kyprou, som bland annat har en av Pothias taxistationer.

I Pothia finns flera museer; arkeologiska museet, hembygdsmuseet och Nautical Museum som bland annat visar hur Pothia såg ut på 1880-talet. Mitt i staden ligger en katedral från 1800-talet, Agios Christos, som har ett vackert inre och hyser ett par värdefulla ikoner.

Den lilla stranden i Pothia, Kalymnos. (Foto: Markus Olsson)

Vathy

Vathy är en av Kalymnos mest pittoreska byar och ligger tolv kilometer nordost om Pothia på östkusten. Bussen från Pothia tar cirka 40 minuter och går några gånger om dagen. Vathy ligger intill havet där den frodiga Mandarindalen med alla sina fruktträd mynnar ut vid kusten och hamnen Rina. Resan hit är otrolig vacker med ett kargt landskap som mot slutet går över i en grönskande dal, vita hus och det blå havet.

Som i de flesta kustbyar så är tavernor och kaféer samlade kring den lilla hamnen. Om du gillar att vandra så finns det ett par fina vandringsleder som utgår ifrån byn.

Vlichadia

Den lilla byn Vlichadia ligger cirka fem kilometer söder om Pothia med en okej strand och några tavernor och kaféer. Här finns även uthyrningsrum för den som vill bo en bit ifrån den livliga huvudorten. Stranden är som sagt okej men det är för dykningen som de flesta åker hit. I vattnet utanför Vlichadia ligger fler skeppsvrak och i byn finns även en dykarskola för den som vill passa på att lära sig att dyka.

I Vlichadia ligger museet Sea World of Valsamidis. Museet innehåller en rad fynd från dykningar gjorda under 40 år, allt ifrån gamla dykardräkter till uppstoppade sköldpaddor.

Rulla till toppen