Grekland


Dodekaneserna

Kalymnos

Till Kalymnos är det enklast att flyga till Kos och därefter ta båten från byn Mastichari över till Kalymnos. Båtresan tar ungefär en kvart. Det går även båtar från Rhodos och Samos men dessa tar längre tid eftersom de ligger längre bort ifrån Kalymnos. Luffar du runt i Dodekaneserna är det i regel inga svårigheter att ta sig till Kalymnos då många båtar lägger till här. Kalymnos har egen flygplats om du vill ta inrikesflyget från Aten men annars går det även färja från Pireus som dock tar cirka tio timmar.

Namn på grekiska

Κάλυμνος

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 16 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22430

Om Kalymnos

Kalymnos är en ö för er som gillar bergsklättring. På senare år har sporten fått ett riktigt fäste på Kalymnos och besöks av stora bergsklättringssällskap. Och det är inte konstigt för Kalymnos är en bergig ö med flera bergstoppar på upp mot 700 meter över havet. Landskapet är kargt och stenigt längs med bergssluttningarna men i dalarna är jorden bördigare och både citroner och andra grödor odlas där. Annars är Kalymnos kanske mest känd för den naturliga tvättsvampen som sedan länge har fiskats runt ön. Kalymnos kallas ibland för tvättsvampsön och en tvättvamp är en vanlig souvenir att köpa med sig hem härifrån.

Kalymnos är Dodekansesernas femte största ö och är 111 kvadratkilometer stor med 96 kilometer kustlinje. Närmare 16 000 bofasta invånare finns på ön varav merparten bor i huvudorten och tillika hamnorten Pothia, även kallad Kalymnos Town. Kalymnos andra större samhälle är Kalymnos ursprungliga huvudort Chora som ligger cirka fyra kilometer nordväst inåt land. Chora har anor ända tillbaka till antiken och byggdes längre in mot land och högre upp för att vara skyddad mot anfall från kusten.

Kalymnos ligger mellan öarna Kos och Leros. Luffar du vidare till Kalymnos från Kos kommer du uppleva Kalymnos som en lugnare och mer stillsam ö medan om du anländer i Pothia efter att ha besökt någon av de mindre öarna i ögruppen så kan du uppleva ankomsten i Pothia som lite stökig med mycket trafik. Kalymnos kan därför väcka blandade känslor hos besökarna men oavsett vad du känner när du kliver i land så ska du ge ön några dagar innan du bestämmer dig för vad du tycker.

Stränderna på Kalymnos är inte lika fina som på grannön Kos men vattnet är klart och inbjudande. Många turister som kommer till Kalymnos åker direkt vidare till byarna och stränderna på norra delen av ön och lämnar livliga Pothia bakom sig.

Mer information om Kalymnos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Kalymnos

Rulla till toppen