Grekland


Dodekaneserna

Chalki

Det finns ingen flygplats på Chalki utan hit reser du med färja/båt. Den enklaste vägen att ta sig hit är att flyga till Rhodos och sedan ta båten över till Chalki. Det går även färja från öarna Karpathos och Kreta samt att färjan från Pireus som går till Rhodos stannar här.

Namn på grekiska

Χάλκη

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 330

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22460

Om Chalki

Chalki ligger i Egeiska havet åtta kilometer väster om Rhodos och är en av de minsta öarna i Dodekaneserna med sina 28 kvadratkilometer. Chalki är en karg, bergig ö vars högsta punkt, berget Profeten, mäter 518 meter över havet. Liksom ön Arki har Chalki inget eget sötvatten utan vattenbåtar från Rhodos förser den torra ön med färskvatten. Trots det händer det att vattnet tar slut under högsäsongen.

Chalki är en lugn ö utan massturism, fordonstrafik, nattklubbar och vattensporter. Hit åker du för att få ro, lata dagar eller för att vandra. Det finns bara en ort på Chalki, Emborio, som bildar en hästsko runt bukten på Chalkis östkust. Det är hit du kommer när färjan lägger till och det är här öns enda bankomat finns. Chalki är grannön Rhodos raka motsats och är om inte annat en skön dagsutflykt ifrån hektiska Rhodos.

Chalki var en av de öar som hade stor betydelse för tvättsvampsfisket men dess forna tvättsvampsdagar är sedan länge förbi och tvättsvampen är utfiskad. Fiske är annars, utöver turismen, Chalkis huvudnäring. Jorden är för mager för att odla och bristen på vatten gör att odlingarna ofta torkar bort. Under svampfiskets glada dagar på 1800-talet bodde närmare 4000 bofasta på ön men numera är invånarantalet nere i drygt 300.

Det finns engelska resebyråer i Emborio som anordnar charter vilket märks genom att ovanligt många av de få turisterna är medelålders engelsmän.

Mer information om Chalki hittar du i vänstermenyn.Karta över Chalki


Rulla till toppen