Grekland


Dodekaneserna

Agathonissi

I första hand går det en liten färja mellan Samos och Agathonissi, men det finns även någon enstaka tur per vecka till Patmos. Tänk på att kolla upp turtätheten i förväg om du planerar din resa. Det går en bilfärja mellan Samos och Agathonissi varannan dag.

Namn på grekiska

Αγαθονήσι

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 150

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22470

Om Agathonissi

Den nordligaste ön i Dodekaneserna är den lilla ”oförstörda” ön Agathonissi. Här bor drygt 100 personer i det som nog upplevs som en av de öarna där turismen har gjort minst påverkan. Stillheten, tystnaden och ”det lilla” gör att ett skönt semesterlugn infinner sig ganska omgående efter det att båten har lagt till i den lilla hamnen. Agathonissi är som ett gömställe dit du åker för att tänka, läsa, sola och svalka dig i det azurblå vattnet.

Agathonissi ligger cirka tio kilometer från Turkiets kust och är omgiven av andra mindre obebodda öar som Katsagani och Neronisi. Agathonsissi mäter sju kilometer från öst till väst och är tre kilometer bred och är alltså med andra ord en riktigt liten ö.

Sin litenhet till trots så finns det tre byar på ön, Agios Georgios där hamnen finns, Megalo Chorio och Mikro Chorio. Den största byn på ön är Megalo Chorio med cirka 70 invånare och det är här öns större matvaruaffär och bankomat finns och du når byn genom att ta den branta asfalterade vägen ifrån hamnen.

Hamnbyn Agios Georgios är den by som i första hand erbjuder boende. Här finns en liten, med betoning på liten, minimarket, några tavernor och en strand.

På Agathonissi finns inga direkta transportmedel utan det är vandring som gäller i det karga, steniga landskapet.

Mer information om Agathonissi finns i vänstermenyn.Karta över Agathonissi


Rulla till toppen