Nyhet gällande Greklands historia och kultur 19 januari!


Nyhet gällande Greklands historia och kultur 19 januari! | Mittgrekland


Nyhet gällande Greklands historia och kultur 19 januari!

  • Skriv ut

Det är ju knappast någon hemlighet att var du i Aten än dig vänder så finns det alltid en fornlämning av betydelse. En fornlämning som skapar tankar och som sätter ingång fantasin kring hur det en gång faktiskt kan ha varit.

Det kan inte vara lätta att bygga något i Aten för i princip överallt där skopan sätts ner hittar man nya antika lämningar. Det är dock inte ofta som man hittar rester av människor som går att rekonstruera. Tidigare har man rekonstruerat en 11-årig flicka, kallad Myrtis, från 430 f. Kr. men nu har de hittat en 18-årig ung kvinna med 7000 år på nacken, Dawn.

Myrtis reconstruction
Rekonstruktionen av Myrtis. (Foto: wikimedia.org)

Den 19 januari presenteras Dawn på seminariet ”Dawn at Civilization Dawn” på Akropolis muséets amfiteater. Dawn är en 18-år ung kvinna som levde i Grekland för 7000 år sedan och som upptäcktes av arkeologer i Theopetragrottan. Efter en del svårigheter har Dawn fått sitt ansikte rekonstruerat och kommer officiellt presenteras på seminariet.

Enligt professor Manolis Papagrigorakis från Atens universitet är Dawn en kvinna från den mesolitiska eran (7000 f.Kr.) som bodde i Theopetragrottan och hennes ansiktsrekonstruktion (hennes kläder och hår i synnerhet) har varit full av problem med tanke på avsaknaden av väsentliga bevis. Trots problemen förväntas hennes upptäckt och rekonstruktion öka den nuvarande förståelsen av Greklands historia och kultur.
Den tidigare (och första) rekonstruktionen av den 11-åriga flickan Myrtis som en gång bodde i antikens Aten blir nu petat av tronen utan Dawn. Myrtis hittades 1994 medan man byggde tunnelbanestationen Kerameikos och konstaterades ha dött utav tyfus år 430 f. Kr. Är du nyfiken att veta mer om Myrtis så finns hon att beskåda på National Archaelogical Museum of Athens.

Nu väntar vi med spänning till den 19 januari för att få se hur Dawn kan ha sett ut.

Källa: greekreporter.com

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast