Möte mellan Greklands turistminister Vassilis Kikilia och sju ambassadörer angående riktade insatser för grekisk turism

De starka banden mellan Grekland och de nordiska länderna inom turismområdet stod i fokus när turistministern Vassilis Kikilias genomförde ett arbetsmöte med Sveriges ambassadör i Grekland, Johan Borgstam.

Vid arbetslunchen hemma hos den svenske ambassadören Johan Borgstam deltog även Finlands ambassadör Jari Boris Antero Gustafsson, Norges ambassadör Frode Overland Andersen och Danmarks ambassadör Klav, Slovakiens ambassadör, Iveta Hricova, Irlands ambassadör Iseult Fitzgerald och Spaniens ambassadör Carles Casajuana.

Turistministern lyfte bland annat Greklands arbete med de riktade insatserna mot de internationella turistmarknaderna där till exempel särskilda initiativ att förlänga turistsäsongen redan har påbörjats och bär frukt.

Arbetslunchen, som hölls på initiativ av Sveriges ambassadör i Grekland, verifierade de optimistiska signalerna från den skandinaviska marknaden, som sedan länge rankar Grekland bland de bästa turistmålen varje sommar. Särskilt uppmuntrande är uppgifterna från årets bokningar där de största researrangörerna i Skandinavien har lagt till nya destinationer som Thassos, Alonissos och Kalamata.

Som både Kikilias och Sveriges ambassadör i Grekland påpekade bidrar främjandet av den grekiska turistindustrin till att stärka sysselsättningen avsevärt genom att skapa nya arbetstillfällen i båda länderna. Johan Borgstam underströk att det är något som ytterligare ökar Sveriges intresse för den grekiska marknaden. Johan Borgstam påvisadel ett exempel med en av de största researrangörerna i Sverige, specialiserad på den grekiska marknaden, och som för närvarande sysselsätter mer än 500 personer i de nordiska länderna.

”Som vi är vana vid att säga; Turism är den ”tunga” industrin i vårt land” sade Kikilias och lade särskild tonvikt på främjandet av tematiska former av turism, men också på de nya strategiska investeringar som redan genomförts i sektorn. Ett särskilt omnämnande gjordes av sportturismen i samband med nästa veckas öppning av det nya hotellet på Lemnos för en av Sveriges största researrangörer. Detta är den andra stora investeringen efter öppningen av ett liknande hotell i Sivota, ett hotell som redan har fått ett godkännande av Sveriges olympiska kommitté att förbereda sina idrottare i desslokaler.

Vassilis Kikilias:

”Idag är jag här på initiativ av Sveriges ambassadör i Grekland tillsammans med ambassadörerna i de nordiska länderna samt ambassadörerna från Slovakien, Irland och Spanien, för att informera dem om utvecklingen inom grekisk turism och modellen för hållbar turism. En modell som vi redan genomför med en förlängning av turistsäsongen. Vi diskuterade även andra viktiga frågor såsom sysselsättningen och våra länders bilaterala förbindelser. Vi brukar säga att turism är den ”tunga” industrin i vårt land och av den anledningen investerar vi ständigt i branschen. Stort tack till herr ambassadörer för att de är ambassadörer för vårt land utomlands, för Greklands skönhet och de unika upplevelser som varje besökare kan uppleva I Grekland.  

Johan Borgstam:

”Det här är en mycket viktig dag eftersom jag har äran att ha bredvid mig min kära vän och minister för turism, Vassilis Kikilias. Grekland har under många år varit bland de tio mest populära turistmålen för Sverige. För oss är besöksnäringen väldigt viktig eftersom den skapar jobb, inte bara i Grekland utan även i Sverige. Till exempel pratade jag nyligen med ett svenskt företag som har specialiserat sig på den grekiska marknaden och som berättade att de har 500 anställda i hela Skandinavien. Detta är ett enda företag som för den här säsongen har planerat att skicka 400 000 till 500 000 skandinaviska turister till Grekland. Låt oss dessutom inte glömma att 2019 besökte 850 000 svenskar Grekland, ett land med 10 miljoner invånare. Det är en siffra som innebär att cirka 10 % av Sveriges befolkning valde vackra Grekland för sin semester. Jag känner mig därför mig genuint glad för det privilegium jag har att få representera Sverige i Grekland. Och jag är övertygad om att vi kommer att få möjlighet att ytterligare stärka och främja turismen i Grekland, både från Sverige och från de övriga nordiska länderna, med tanke på turismens betydelse för den grekiska ekonomin.

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast