inspiration

Mina fem favoriter i Aten

Mina fem favoriter i Aten

  • Skriv ut

Aten är som en kittel där det kokar av aktivitet; kulturmöten, dofter, vibrerande värme, revirmarkerande gatukonstnärer, överlevnad, påtaglig historia och omisskännlig turism. Det är blandningen av nytt och gammalt, rikt och fattigt, pikant och smaklöst som gör staden så spännande och samtidigt så levande. Här finns påtagliga influenser från öst samtidigt som det solida väst har sin självklara plats. Aten behöver ibland få en andra chans och om du är villig att ge henne det så har du snart en livslång relation att njuta av.

För mig har hon blivit en särbo som jag ständigt längtar tillbaka till och som jag omfamnar hårt varje år innan jag ger mig ut i den grekiska övärlden. Det finns fortfarande en rad sidor av Aten som jag inte har upptäckt men det finns fem favoriter som jag alltid återvänder till när vi möts.

1. Brettos

Aten Brettos
Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Atens äldsta destilleri Brettos ligger i den historiska stadsdelen Plaka och har sedan 1909 försett atenarna med ouzo, konjak och likörer. Trots att Brettos har funnits i över ett sekel drivs destilleriet fortfarande som en liten bar där tiden på något sätt står stilla. Ren magi. Passa på att starta kvällen med en ouzo i skenet av de färggranna flaskorna och de mörka trätunnorna längs väggarna.

2. Adrianou

Aten Akropolis kväll
Akropolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Att en sen kväll slå sig ner på en av restaurangerna längs Adrianou och avnjuta en middag med ett upplyst Akropolis som en vit kamé inristad i berget ovanför är en upplevelse som är svår att slå. Här kan jag sitta i timtal och njuta av rätt efter rätt och samtala med nära och kära.

3. Loppmarknaden i Monastiraki

Aten Monastiraki
Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

På söndagar förvandlas Monastiraki och vägen upp mot Akropolis till en stor loppmarknad och det enda som hindrar en från att handla med sig all kuriosa hem är det begränsade bagageutrymmet. Att pruta tar en helt annan dimension här och förhandlingarna kan bli ganska hårda innan handslaget till slut står fast.

4. Lycabettus

Aten Lycabettus
Utsikt från Lycabettus, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Atens högsta punkt är kullen Lycabettus från vilken du har en makalös utsikt över staden ända ner till hamnen i Pireus. Promenaden upp till toppen kräver sin man eller kvinna men utsikten är väl värd mödan. Det går även ett litet utflyktståg upp till toppen om fötterna inte bär.

5. Kaffe

Kaffe
Kaffe. (Foto: Markus Olsson)

Grekerna älskar kaffe och kaffe älskar greker. Överallt dricks det kaffe; greek coffee, frappuccino, cappuccino, coffee americano, espresso, filter coffee. Aten bjuder på mycket att se och kräver samtidigt sina andhämtningspauser och vad är då inte bättre än en kall kaffe på något av de otaliga kaféerna eller uteserveringarna. Kaffepausen ger också möjlighet att ta ett steg tillbaka, varva ner och betrakta livet som pågår runt omkring dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen