inspiration

Kreta: Vai Beach- östra Kretas unika palmstrand

En av Kretas mest spektakulära stränder är stranden Vai med sin unika palmskog som bildar ett slags ryggstöd till den vita, mjuka sandstranden. Palmskogen är unik genom att det är den största palmskogen i Europa av sorten Phoenix theophrasti med cirka 5000 palmträd. Det finns även några mindre ansamlingar i Turkiet, Egypten och på andra ställen på Kreta men dessa är inte i närheten av denna storlek. Palmträden blir mellan 12-13 meter höga och skapar en alldeles unik miljö i Vai.

Vai Beach Kreta
Vai Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Vai Beach är en välbesökt strand. Det ska jag inte sticka under stolen med. Under säsong kommer du att trängas med busslaster av turister som vill se och uppleva palmstranden. Jag tycker ändå att stranden är värd sitt besök och det finns en slags paradisisk känsla med alla palmer som vajar i vinden i kontrast mot den vita sanden och det turkosblå havet.

Vai Beach Kreta
Vai Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson

Jag besökte Vai Beach i mitten av september då det inte var särkilt mycket folk här och det fanns gott om plats både bland solstolar men även i hela området där du kan lägga ut din medhavda handduk. Palmerna växer både strax intill stranden där de skänker skugga men de växer framför allt som en slags tunga in mot land vid den norra delen av stranden.

Stranden ”upptäcktes” på 1970-talet av hippies som hade tröttnat på tidigare områden och nu valde att njuta av den fantastiska miljön i Vai. På 1980-talet hittade framför allt backpackers hit och många valde att fricampa på stranden. Ett mindre kaos uppstod med tält och skräp vilket fick myndigheterna att till sluta stänga stranden för att sedan öppna den igen under mer ordnade former. Stranden och palmskogen är idag skyddad av den Internationella Naturvårdsunionen, ICUN.

Vai Beach Kreta
Fruktförsäljning vid Vai Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson

Det finns både en taverna och ett kafé vid stranden och intill parkeringsplatsen (parkering mot avgift) brukar även försäljare stå som säljer färsk frukt, grillad majskolv, oliver, olivolja, örter och teer.

Psili Ammos Kreta
Psili Ammos, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Nära Vai hittar du även sanddynerna vid Psili Ammos som du når genom att ta trapporna som löper söder om stranden i Vai. Sanddynerna är skapade genom vindens kraft och sandbäddarna sträcker sig över hela strandens kustzon. Hit hittar i första hand naturister.

Läs mer: Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Hitta till Vai Beach på Kreta:

Stranden Vai ligger cirka 24 kilometer nordost om Sitia dit du kan åka med charterbolag ifrån Sverige. Det går även inrikesflyg från Aten direkt till Sitia. Under säsong går det cirka 4 bussturer om dagen till Vai Beach från Sitia.

Läs mer: Aktuell reseinformation om Grekland från UD (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen