Klostret Evangelistria på Skiathos- ett totalt lugn i bergens grönska


Klostret Evangelistria på Skiathos- ett totalt lugn i bergens grönska | Mittgrekland


Klostret Evangelistria på Skiathos- ett totalt lugn i bergens grönska

  • Skriv ut

nDet är väl synd att påstå att jag är religiös. Ja, man kan väl till och med säga att jag är ateist men det betyder inte att jag inte kan uppskatta religiösa boningar och den atmosfär som ofta omger dessa. En sådan plats är Evangelistria på Skiathos i ögruppen Sporaderna. Det är ett par år sedan jag var där nu men fortfarande kan jag känna igen just den där otroligt avkopplande lugna känslan som omger klostret och dess omgivningar.

Utskt från Evangelistria Skiathos
Utsikt från Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Evangelistria ligger drygt fyra kilometer norr om Skiathos stad och kan nås med eget fordon, med den lilla turistbussen (flera turer om dagen) eller med ungefär en timmes lång brant vandring på vandringsleden från Skiathos stad. Klostret ligger otroligt vackert beläget vid en ravin i ett frodigt landskap med utsikt över havet. Lugnet och tystnaden är påtaglig och det är lätt att förstå varför just den här platsen blev klostrets hemvist. Det än idag aktiva klostret stod färdigt 1794 och det sägs att det var här som den grekiska flaggan skapades och hissades för allra första gången. Det kostar ingenting att gå in på klostergården men till det lilla museet är inträdet några euro. Museet inhyser diverse föremål som instrument, hushållsföremål samt bilder från balkankriget.

Innergård Evangelistria Skiathos
Innergården vid Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Utanför klostret finns en trädgård och ett kafé med gott om sittplatser. Väljer du att vandra hit så känns möjligheten till dryckesintag extra förmånlig och vi satt en bra stund och lyssnade på vindens sus i träden runt omkring. Det finns även en lite butik där du kan handla lokala produkter såsom olivolja och vin.

Byggnad Evangelistria Skiathos
Del av Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Byggnad 2 Evangelistria Skiathos
Del av Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till Evangelistria:

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast