inspiration

Kato Zakros- en (1) underbar destination på östra Kreta

Om du letar efter ett stilla, självständigt resmål med fridfull strand, sagolika smaker, fin vandring och en fascinerande arkeologisk plats, då är Kato Zakros på östra Kreta ett idealiskt resmål.

Så sent som i oktober 2019 hade jag förmånen att spendera en dag i Kato Zakros och hennes omgivning. Det var en vistelse som gav möjlighet att fylla depåerna med ny energi, att lära sig mer om minoernas kultur och att få njuta av riktigt bra mat.

Kato Zakros Kreta
Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Kato Zakros är en plats för dig som vill njuta av en vacker plats utan att trängas med horder av turister. Dagtid kan någorlunda många badsugna hitta till stranden men när solen börjar ta riktning mot horisonten minskar mängden besökare kraftigt och kvar blir vågornas ljud och cikadornas sång. Några toner av grekiska musik, lågmälda samtal och klirret av porslin när disken plockas av borden kan vara de fåtal ljud du uppfattar.

Kato Zakros är en plats för dig som vill komma nära lokalbefolkningen och för dig som vill uppleva en känsla av att befinna dig långt från stadens lärm och kvantitet.

Kato Zakros består av några tavernor, ett fåtal uthyrningsrum samt ett par bostäder och ligger cirka tre timmar sydöst om Heraklion och cirka 40 minuter från Sitia som också är den kommun som Kato Zakros tillhör. De flesta invånarna i Kato Zakros arbetar med jordbruk och framför allt med olivoljeproduktion. Det finns runt 250 000 olivträd i området som alla bevattnas med vatten från källorna i bergen ovanför. Det sägs att tack vare källvattnet så ger oliverna här en av de bästa olivoljorna på Kreta.

Stranden i Kato Zakros

Stranden Kato Zakros är den perfekta hemvisten för oss som uppskattar en mer balanserad strandupplevelse. Tavernorna ovanför stranden är enbart en handfull och likaså solstolarna strax nedanför. Sanden är blandad med klappersten och stranden ligger väl skyddad i bukten vilket gör att vattnet sällan gör uppror.

Kato Zakros Beach Sitia Crete
Kato Zakros Beach, Sitia. (Foto: Markus Olsson)

Ett liten klippa, eller snarare ett utsprång, på den norra sidan av stranden delar kusten i två delar och norr om klippblocket är stranden mer otämjd och fylld med klappersten. Här finns ej heller någon taverna eller annan servering.

Tydliga historiska kustlinjer i bakgrunden vid Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Tavernorna ovanför stranden i Kato Zakros bjuder på riktigt bra, lokal mat med rätter som inte alltid bjuds på någon annanstans. På taverna Nostos åt jag bland annat en köttgryta som innehåller åtta olika kryddor. Om du landar här så passa på att fråga hur rätten kom till. Det är en fascinerande historia som trollbinder de flesta.

Taverna Nostos i Kato Zakros
Taverna Nostos, Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Vandring i Kato Zakros

Den europeiska vandringsleden E4, som börjar i Portugal, korsar Frankrike, Schweiz, Österrike, Tyskland, Ungern och Bulgarien når Grekland uppe i Peloponnesos, avslutas på Kreta och slutligen i Kato Zakros.

Zakrosravinen Kreta
Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Jag vandrade den delen som ligger i Zakrosravinen som startar i bergsbyn Ano Zakros (cirka 38 kilometer från Sitia) och slutar nere vid stranden i Kato Zakros. Det är en relativt lättvandrad led där början av leden visserligen går nedför men ganska snart följer ravinens botten. Svårigheten ligger möjligtvis i underlaget som bitvis består av större stenar. Att ravinen också kallas för ”Dödens ravin” har inte att göra med att otalig vandrare har satt livet till utan syftar på att minoerna på sin tid begravde de döda i de olika hålrummen och grottorna som bergsväggarna erbjuder.

Zakrosravinen Kreta
Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Det finns även en andra ingång till Zakrosravinen som ligger fyra kilometer från Ano Zakros och kan ses lite som en genväg. Den andra ingången ligger vid en stor öppen plats intill asfaltsvägen som leder till Kato Zakros och det finns gott om plats för bilar att parkera här. Härifrån är det ungefär två timmars vandring ner till ledens slut, strax före den arkeologiska platsen för Palatset i Zakros och stranden vid Kato Zakros.

Läs mer: Vandra på Kreta (länk)

Palatset i Zakros- en arkeologisk plats på Kreta

Om du vandrar i Zakrosravinen kommer du till slut ner mot kusten där vandringsleden näst intill mynnar ut i den arkeologiska platsen för de minoiska palatset som en gång i tiden var ett av de viktigaste minoiska samhällena. Utifrån storleken sett så var det det fjärde största minoiska palatset som växte fram på denna skyddade plats med närheten till Kato Zakros kust där även minoernas hamn låg.

Palatset i Zakros
Palatset i Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palatset i Zakros byggdes omkring 1900 f.Kr men de nuvarande ruinerna är från den så kallade andra byggnadsfasen från cirka 1600 f.Kr men likt de andra minoiska platserna förstördes de runt 1450 f Kr.

Palatset i Zakros var viktigt både politiskt och religiöst men även kommersiellt och riktade sig mot de stora civilisationerna i Mellanöstern då resvägen från denna sida av Kreta var den smidigaste att nå dem.

Palatset i Zakros Kreta
Palatset i Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palatset vid Zakros är en av de viktigaste arkeologiska platserna med tanke på att det är det enda minoiska palatset som inte har plundrats och man hittade till och med med dess kassavalv intakt. De flesta fynden förvaras numera i museer i Heraklion, Sitia och Agios Nikolaos.

Sitia Geopark

Stora delar av östra Kreta omfattas av Sitia Geopark som bjuder på otroliga upplevelser när det kommer till natur, geologi, stränder samt mat- och dryckeskultur. Här kan du läsa mer om Sitia Geopark: Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Hitta till Kato Zakros:

Kato Zakros ligger cirka 45 kilometer sydost om Sitia dit du kan ta dig med både färja, inrikesflyg men även med svenska charterbolag. Den berömda vandringsleden Zakrosravinen mynnar ut strax innan den arkeologiska platsen för palatset i Zakros och vandrar du hela leden tar det cirka två timmar att komma fram till Kato Zakros.

Läs mer: Vai Beach- östra Kretas unika palmstrand (länk)

Läs mer: UD’s aktuella information om Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen