Kastro på Folegandros- en av Greklands små underverk


Kastro på Folegandros- en av Greklands små underverk | Mittgrekland


Kastro på Folegandros- en av Greklands små underverk

  • Skriv ut

Varje ö i den grekiska övärlden har sin charm och varje stad/by har också sin. Jag förälskar mig lätt i varje plats jag besöker men vissa orter slår hjärtat lite extra för. En sådan plats är Chora på Folegandros och framför allt det gamla Kastrot från 1200-talet som knappt märkbart rymmer historia och funktion bakom de tjocka väggarna.

Kastro i Chora
Kastro i Chora, Folegandros. (Foto: Markus Olsson)

Ett besök i Chora är ett måste på Folegandros och det är lätt att hänföras av dess charm med små torg, träd med ljusslingor och restauranger, allt stadigt placerat på klippkanten med det brusande havet 150 meter nedanför. Det är nästan så att hänförelsen kan få dig att gå miste om Kastro för dess ingång är ingen iögonfallande öppning utan är en liten dörr inte långt ifrån Maraki Tours, en av resebyråerna.

Folegandros Chora
Chora, Folegandros. (Foto: Markus Olsson)

Venetianska Kastron byggdes för att skydda invånarna mot rövare och andra angrepp och på vissa ställen är ytterväggarna upp mot en meter tjocka för att kunna stå emot onda ting. Innanför det tjocka skalet torde livet ha varit lite tryggare och det är fascinerande att låta tankarna sväva iväg om hur livet en gång kan ha varit. Ta dig tiden och leta upp Kastro, strosa längs den korta stenlagda gatan och låt Greklands rika historia ge bränsle åt fantasin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast