inspiration

I Aten och årets reseinspiratör

I Aten och årets reseinspiratör

  • Skriv ut

Åter på säker mark. Åter i myllret, i ljuden och i dofterna. Åter i Aten. Det är nästan som att komma hem, som att landa i sin egen soffa, bekväm och invand. Härifrån kan jag betrakta ett tufft vardagsliv, glädje och nya möten. Här kan jag låta fantasin skapa bilder av hur det en gång i tiden kan ha sett ut, fungerat och verkat. Här kan jag med ena handen beröra det moderna och med den andra känna tusen år gammal historia.

Gågata i Aten

Aten. (Foto: Markus Olsson) 

Resan ner till Aten gick annars i Agnetas tecken. Hon var en av de upplsuppna damerna i raden bakom mig som kluckande glada lämnat vardagen för en semester. Om det var Agneta som satt bakom mig och som med urkraft gång på gång fällde ner och upp bordet kunde jag inte riktigt lista ut, men med shaken-traveller-syndrome kunde jag ändå förstå att det var Agneta som höll i trådarna för denna pantertanter-resa. Det var nämligen till Agneta de sjungande stämmorna riktade sina frågeställningar, om det så gällde antal minutrar till landning eller hämtning för vidare transport. Agneta hade stenkoll. Agneta levererade. Agneta och skratten försvann till slut ut genom flygplanskroppen och ut i den varma medelhavsluften med en aning nackont hos mig som ett påtagligt minne om glada vänners kommande semester. Själv samlade jag ihop mina egna kluckande vänner och föste dem mot metron och in till Monastiraki där vi ska bo ett par nätter innan utfärd i den grekiska arkipelagen.

Aten med skymt av Akropolis

Aten. (Foto: Markus Olsson) 

Den unga mannen i receptionen med synnerligen grått och numera lite tunnare hår kände oväntat igen mig från förra året. Med ett glatt återseende och några ord om våra kartproblem vi ahde då landade vi i våra ljusgula rum med fyra meter i takhöjd och med sänggavlar i snirklig smide. Ett försök till en liten sänghimel pryder väggen strax ovanför sängen. Med ett skakigt WiFi trillade mailen i mobilen in och i skörden fanns ett mail som jag inte trodde skulle komma. mittgrekland.se blev till slut vinnare av Apollos tävling Årets Reseinspiratör, kategori greklandsresor. Jag är så himla glad över att det som jag har jobbat med under ett par år börjar ge frukt. En söt, solmogen grekisk frukt. Jag älskar Grekland och allt vad hon har att erbjuda och jag hoppas att så många som möjligt ska upptäcka hennes skönhet och värme. Tack för utnämningen Apollo och Alexandra Sarantidis på Grekiska Statens Turistbyrå!

Under eftermiddagen vallade jag mina medresenärer runt i Monastiraki och vi hoppade zick zack mellan de tunga regndropparna som under korta stunder föll från de svarta molnen. Vi njöt av Gyros Pork in Pita och Mythos ackompanjerade av långa samtal om livet. Vi skålade för framgångar och pratade om våra drömmar. Den sena eftermiddagen, trötta av en lång resa och med kluckande pantertanter fortfarande i sinnet återvände vi till hotellet för en stunds vila. Försöket till sänghimmel hotade inte med några tunga regdroppar men däremot att trilla ner så jag rullade ihop mig vid fotändan av sängen.

Stärkt av ihoprullad vila gav oss till slut av för en sen middag under Akropolis bombastiska uppsyn. Lamm, Moussaka, Grekisk sallad, bröd, vin och öl fyllde både bordet och våra magar medan mörket föll och den första dagen i Aten gick mot sitt slut. Trötta och mätta och med nyvunnett mod för fallande sänghimlar sov i alla fall jag riktigt gott. Nöjd att vara tillbaka, nöjd över att ha blivit uppmärksammad.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen