inspiration

Hydra- primitivt och nutida


Hydra- primitivt och nutida | Mittgrekland


Hydra- primitivt och nutida

  • Skriv ut

Den grundläggande tystnaden som sicksackar mellan de vardagliga ljuden på Hydra kan verkligen ge själslig ro och lugn. Det spelar ingen roll att klockorna i den gräddvita klockstapeln nere i hamnen vid udda tider får frispel och ljuder ut en obegriplig serenad. Tystnaden finns där ändå och pressar bort de sista tonerna från klockorna när ringaren till slut fått ur sig sin frustration. Kvar finns fåglarnas kvitter, åsnornas klagan och en och annan röst som ropar något ur ett fönster till grannen i kvarteret bredvid.

Katt i hamnen på HydraNågon väntar på frukost, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

All motortrafik på Hydra är förbjuden men den lilla näpna servitrisen skvallrade att det trots allt finns tre fordon på ön. Hennes nätta fingrar, som faktiskt kunde hålla upp en hel bricka med frukost till fyra, visade tydligt antalet tre och hennes lilla mun berättade att det är en lastbil, en sopbil och en ambulans. Vi tyckte oss även se en brandbil men det är klart, samma fordon kan ju användas för flera syften som lastbil och brandbil i ett eller ambulans och sopbil under samma chassi. Det ena mer troligt än det andra. Istället lyder åsnorna under trafikverkets regler och en och annan av muskelkraft dragen kärra. På ett sätt väldigt primitivt, på ett annat sätt väldigt nutida. Och det är just det som är Hydras charm och anledning att åka hit. Det är ett utmärkt sätt att landa i vardagen på, att andas, att återgå till det som vi en gång lämnat och reflektera över att livet ibland är alldeles för intensivt där hemma. Ta till exempel en middag på Sunset Restaurant i utkanten av Hydra stad där middagen kan intas i samma lugna takt som med solnedgången. Naturens skådespel blir liksom middagens efterrätt som inte kan mätas i varken eurosedlar eller tryckas på ett kvitto.

Solnedgång Sunset Retaurant Hydra
Solnedgång vid Sunset Restaurant, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Vi gjorde inte många knop under våra dagar på Hydra utan lät oss invaggas i hennes trygga lugn, samtalade på vår balkong, njöt av god mat på restaurangerna, tog en båttur till en av stränderna och vandrade i gränderna. En lätt förälskad start på årets öluff.

Amalour Bar Hydra
Amalour Bar, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen