inspiration

Hur Shipwreck Beach på Zakynthos fick sitt namn

Hur Shipwreck Beach på Zakynthos fick sitt namn

  • Skriv ut

Det kanske är det mest fotograferade skeppsbrottet i världen och kanske den mest fotograferade stranden i Grekland. Jag pratar om Shipwreck Beach eller Navagio Beach som stranden också kallas och som varje år besöks av horder av turister på Zakynthos nordvästkust. Det inte alla känner till är historien om skeppsvraket som sedan oktober 1980 gett stranden sin karaktär.

Shipwreck Zakynthos Vy 5
Shipwreck Beach, Zakynthos.

Det sägs att man använde fartyget till att smuggla cigaretter och alkohol när det på grund av riktigt dåligt väder gick på grund vid det som ursprungligen var känt som Agios Georgios Beach. Fartyget övergavs men några ur besättningen, mestadels grekiska sjömän och kaptenen, greps. Ryktet säger att lokalbefolkningen därefter tog lasten av cigaretter och alkohol och att ön inte importerade cigaretter i månader efter skepsbrottet.

Initialt var Zakynthosborna oroade över att vraket kunde skada bilden av ön och avskräcka turismen men ironiskt nog blev Navagio Beach eller Shipwreck Beach det mest populära turistmålet på ön.

Nyligen berättade fartygets kapten sin version om vad som hände den där dagen i oktober 1980 och han insisterar på att det inte alls fanns någon olaglig verksamhet involverad. Så som han minns det gick skeppet på grund på kvällen den 2: a oktober på grund av dåligt väder och mekaniska problem.

”Jag anmälde olyckan till myndigheterna, men på grund av att stranden inte var tillgänglig till fots kunde vi inte skydda skeppet från tjuvar och andra faror. Som ett resultat av det blev en del av lasten stulen tillsammans med annan fartygsutrustning.

Jag åkte tillbaka till myndigheterna för att rapportera att min egendom blivit stulen och den allmänna åklagaren tillsammans med den lokala polisen organiserade en formell utredning. Det resulterade i att alla stulna föremål hittades i byarna i närheten och totalt 29 personer fängslades under de följande månaderna.”

Zakynthos Shipwreck Beach
Shipwreck Beach, Zakynthos.

Efter att ha blivit friad av domstolens från alla anklagelser blev kaptenen senare ombedd av myndigheterna att ta bort fartyget med sina egna medel. När han besökte platsen för att se hur han skulle kunna utföra detta döfödda projekt var han så förvånad över det rostiga fartygets skönhet att han bestämde sig för att lämna det precis som det är. Det var där och då som Navagio Beach eller Shipwreck Beach föddes.

Källa: Greek Reporter

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen