inspiration

Höstweekend i Aten

Höstweekend i Aten

  • Skriv ut

Ute är det enbart sex grader varmt och känslan av höst liksom duggar i takt med regnet. Mina varma och soliga veckor i Grekland för några månader sedan känns som en evighet. Jag fryser och jag längtar tillbaka. Jag fryser och längtar tillbaka så pass mycket att jag faktiskt har bokat mig en weekend i Aten om några veckor. I oktober kan temperaturen fortfarande nå över 20 grader i Greklands pulserande huvudstad och gissa om jag kommer att njuta! Att flygpriserna har sjunkit igen efter sommarens peak gör ju inte saken sämre. Att just nu hitta bra och billiga flygbiljetter till Aten är enkelt på flyg.nu ´s sida för Aten där priser hämtas från cirka 700 olika flygbolag. Är man lite flexibel med datumen så går det att få fram en resa till en riktigt bra kostnad.

Nea Filadelfia Aten
Nea Filadelfia, Aten. (Foto: Untraveled.se)

Trots att jag varit i Aten fler gånger finns det alltid nya saker att upptäcka, både för syn, smak och hörsel. Jag ser verkligen fram emot att både få hälsa på kända favoriter men även gästa nya bekantskaper som Mets-området med sina neoklassiska och färggranna byggnader eller ett besök på The National Museum of Contemporary Art. Jag hoppas också att jag får upptäcka kulinariska läckerheter i stadsdelen Kolonaki eller i Nea Filadelfia. Plötsligt känns en weekend lite kort men det är knappast sista gången jag åker ner till den kokande kitteln där öst möter väst, rikedom möter armod och nytt möter gammalt.

Gyristroula Aten Kväll
Restaurang Gyristroula, Aten. (Foto: Markus Olsson)

En gammal favorit som jag garanterat kommer att besöka är restaurang Souvlaki Gyristroula precis i hörnet intill tunnelbanestationen Thissio. Det må vara spartanskt och alldagligt men Gyristroula har kommit att blir en kär tradition när jag kommer ner till Aten. Här serveras gyrosen på röda plastbrickor och ofta kommer ölen i plåtburk. Det goda i det enkla eller kanske det enkla i det goda.

Aten Akropolis Natt
Monastiraki och Akropolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Det finns en slags magi att sitta med sin röda plastbricka och samtidigt blicka upp emot Akropolis med sina 2500 år på nacken. Konstrasterna är knappast starkare någon annanstans och det kanske är just det som jag älskar så mycket med Aten. Borde jag möjligtvis avlägga ett besök uppe på Akropolis igen? Det är några år sedan sist och nya erfarenheter och nya insikter ger nog besöket en ny dimension. På något sätt kan jag inte heller se mig trött på utsikten varken över Akropolis eller från Akropolis.

Plaka Trappan Aten
Plaka, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Jag strosar även mer än gärna i området nedanför Akropolis, Plaka, där restauranger, tavernor, barer och butiker slåss om utrymmet intill de marmorbelagda gatorna. Visserligen tar sig i princip varenda turist som Aten inhyser hit men det gör ingenting. Ibland är de mest turisttäta områdena ändå helt fantastiska. Mina favoritouzobar Brettos ligger i Plaka och vad vore ett besök i Aten utan en skål i Ouzo Gold? Lite trist skulle jag kunna tro.

Glas på Brettos Aten
Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Oavsett vad det nu blir gällande både nya och gamla bekantskaper så kommer jag njuta fullt ut av några dagar i Aten i så där mitten av oktober. Vill du läsa mer om Aten kan du göra det på mittgrekland.se’s sida om Aten.

Detta inlägg är ett samarbete med flyg.nu, men funderingar, synpunkter och bilder är mina egna.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen