inspiration

Hälsa & välmående- Spa- Termiska källor

Välbefinnande gäller inte bara fysisk hälsa. Det är en allmän känsla, ett inre patos av hälsa, kraft och skönhet, en pågående process. Grekland är den ideala platsen för både psykisk och fysisk hälsa och Grekland är platsen att hitta sitt välbefinnande på! 

Naturliga termiska, mineralrika och terapeutiska källor finns på 850 platser över hela Grekland.

Vouliagmeni- Atens Riviera

Du behöver inte ta en färja för att hitta kontrasten till Atens hektiska liv. Ta helt enkelt en kort bussresa så hittar du fantastiska lokala stränder längs den skyddade Saroniska viken.

I öster ligger Vouliagmenibukten med dess strand inbäddad i ett vackert läge framför berget Hymettus. En marina och ett par privata stränder är buktens signum och den pittoreska hamnen erbjuder en fantastisk utsikt över de avlägsna öarna i Saroniska viken.

Bara fem minuters promenad från det lilla torget i stadens centrum ligger sjön vars namn betyder ”nedsänkt”, Vouliagmeni-sjön. Sjöns mineralrika och bräckta vatten känns alldeles silkeslent medan du simmar i det och enligt uppgift är vattnet läkande för både reumatism och artrit!

Vouliagmeni Lake. (Foto: GNTO/ Y. Skoulas)

Läs mer: Sjön Vouliagnmeni (länk) 

Evia

Evia, eller ibland omnämnd som Euboia, är den näst största ön i Grekland och den tredje i östra Medelhavet, ligger nära Aten i prefekturen Attika.

Staden Aidipsos ligger på Evia och är förmodligen den mest kända spa-staden i Grekland! Denna söta lilla stad ligger på norra Evia och nås från fastlandet med färja i Arkitsa i Fthiotis-regionen i centrala Grekland, bara 152 kilometer från Aten eller knappt 1,5 timmar med bil via National Highway E75 eller med buss från Aten.
De läkande egenskaperna i de termiska källorna i Aidipsos är kända sedan antiken och nämns faktiskt i skrifterna från Plutarchos, Strabo och Aristoteles.

Aidipsos. (Foto: GNTO/ Y.Skoulas)

Läs mer: Evia (länk) 

Kamena Vourla

Resorten Kamena Vourla ligger 178 kilometer norr om Aten och är en av de mest berömda orterna i Grekland eftersom dess terapeutiska egenskaper har varit välkända i många århundraden. Runt år 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet, som ansågs ha ett stort värde för människors hälsa.

Kamena Vourla. (Foto: GNTO/ M.Mandreka)

Läs mer:Termiska källor (länk) 

Loutraki

Loutraki ligger vid foten av berget Geraneia, byggd i den norra delen av Korintiska viken, en kuststad som är internationellt känd för sina termiska källor och span.

Loutraki. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer:Loutraki (länk) och Loutraki termiska spa (länk)

Vrachati

Vrachati ligger tolv kilometer från Korint och har blivit en viktig turistattraktion de senaste åren. Det är ett frodigt område nära havet med många tavernor, restauranger och kaféer. Det är också en idealisk destination för familjesemestrar.

Vrachati. (Foto: GNTO Archive)

Kos

Kos är den tredje största ön i Dodekaneserna med sandstränder, turkost vatten, frodig vegetation, forntida och medeltida monument, trädkantade breda vägar, stora torg, parker, en utmärkt stadsplan och ett omfattande nätverk med cykelvägar. På Kos finns ”termiska stränder” med bråda djup omgivna av branta klippor där du kan hitta varma termiska span.

Kos. (Foto: GNTO/ Y.Skoulas)

Läs mer: Kos (länk)

Ikaria

Ikaria är en ö med ett rikt mytologiskt förflutet som har sitt namn knutet till den mytiska karaktären Ikarus. Sandstränder, rinnande vatten, berg och frodiga gröna kullar utgör öns majestätiska och omväxlande landskap.

Ikaria är även känd för sina termiska källor, unika i hela världen för sina kemiska sammansättningar och strålning. Dessutom är den oöverträffade lokala livsstilen med ett unikt förhållande till arbete och vila, de berömda festivalerna med traditionella danser och de lokala sederna mycket imponerande för de som besöker ön.

Prioni Beach, Ikaria. (Foto: Region of N. Aegean)

Läs mer: Ikaria (länk)

Destination Grekland. Hälsa först.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen