inspiration

Greklands nationaldag 25 mars- i år 200 år av betydelse

Den 25 mars firar greker världen över den grekiska självständighetsdagen som också är en av Greklands nationaldagar*. Och i år fyller självständighetsdagen hela 200 år och om inte det är värt att fira så vet inte jag!

Óchi dagen Vaktbyte
Vaktbyte utanför parlamentet, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Självständighetsdagen är en dag att minnas Greklands kamp mot det ottomanska riket och därmed Greklands självständighet. Dagen är firandet till trots, en symbol för starten av det grekiska frihetskriget och inte slutet av en kamp mot förtryck och förstörelse.

I hundratals år hade det ottomanska riket intagit en allt större del av Grekland och det som då var det bysantinska riket. Egentligen startade allt när det ottomanska riket erövrade den bysantinska huvudstaden Konstantinopel 1453 och därefter regerade området i nästan 400 år. Århundraden där grekerna levde i förtryck, inte kunde utöva sin ortodoxa tro och där de grekiska antika monumenten inte respekterades. Parthenon användes till exempel som ett ammunitionsförråd som fick förödande konsekvenser.

I takt med att missnöjet hos det kuvade grekiska folket växte så bildades en allt starkare motståndsrörelse som den 25 mars 1821 verkligen blev ett hot mot det ottomanska riket.

Grekerna var inte ensamma i kampen utan britterna kände sig manade att försvara de grekiska intressena och kulturen. Vid slaget i Navarino förstörde brittiska, ryska och franska styrkor en ottomansk flotta, en seger som så småningom ledde fram till undertecknandet av Erdinefördraget (Adrianopelfördraget) 1829 som sedan etablerade en oberoende grekisk stat.

Den grekiska flaggan Greklands nationaldag
Den grekiska flaggan med en vy från Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Så, idag den 25 mars, 200 år senare, viftar även jag med den grekiska flaggan och känner en enorm stolthet i att älska Grekland och dess folk så oerhört mycket!

*Läs mer: Óchi-dagen- 28 oktober när Grekland sade nej (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen