inspiration

Greklands bästa souvlaki


Greklands bästa souvlaki | Mittgrekland


Greklands bästa souvlaki

  • Skriv ut

Hur många souvlakirestauranger det egentligen finns i Grekland låter jag vara osagt men det finns i alla fall två stycken restauranger som jag har stött på genom åren som är mina absoluta favoriter när det kommer till Souvlaki.

Diagonios Agios Kirikos Ikaria
Barbacue Diagonios, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Det ena stället och den senaste upptäckten, Barbecue Diagonios, ligger nedsänkt i ett hörn alldeles intill torget i byn Agios Kirikos på Ikaria. Som en stöttepelare till det vita huset det ligger i osar grilldoften ut genom de låga fönstren för att hänföra oss förbipasserade. Och hänförd kan jag säga att jag blev. Barbecue Diagonios tillagar det mest möra fläskkött jag någonsin ätit. Det är så mört att klockorna stannar av mateufori. De erbjuder inte så många sittplatser; ett par bord inomhus och några få uppställda bord längs den låga mur som hindrar gästerna från att trilla ner på vägen nedanför. Barbecue Diagonios är ett måste när du besöker Ikaria.

Kozi Naxos uteservering
Kozi, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Den andra restaurangen är Kozi på öarnas drottning Naxos. Kozi ligger strax norr om hamnen i Naxos stad, på vägen mot Kastro. Med vägen på den ena sidan och havet på den andra grillas det för glatta livet i den äggskalsfärgade byggnaden. För den om inte vill slå sig ner i restaurangen har de en lucka i väggen som vetter mot vägen där du enkelt kan stå och dregla medan du väntar på din rätt. Här lagas maten med kärlek och just de örter du vill ha köttet kryddat med.

Jag är oftast först ut på restauranger när jag är ute och reser. Min matklocka kallar till matandakt redan vid 19-tiden vilket den inte gör hos någon av de inhemska öborna. Klockan klämtade förstås även sist jag var på Naxos och ensam satt jag där på Kozis uteservering, i hörnet som är närmast havet. Jag satt där länge och såg restaurangen fyllas medan vinden skickade saltstänk från Medelhavets dånande vågor. Magiskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen