Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills


Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills | Mittgrekland


Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills

  • Skriv ut

I september förra året började ett nytt grekiskt vin att säljas på Systembolaget. Vi grekofiler vet att det annars är sparsmakat på bokstaven G i det statliga vinsortimentet men det här röda vinet tror jag har kommit för att stanna. Vindproducenten Kir-Yianni Estate (grundat 1997) i Naoussa i region Makedonien producerar en rad viner och har nu lyckats med att nå den svenska marknaden med ytterligare ett vin på det svenskaste av sätten: Systembolaget.

Grekiskt vin
Grekiskt vin: Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills. (Foto: Markus Olsson)

Vinet har en kryddig och nyanserad smak med fatkaraktär och med inslag av svartavinbär, björnbär, viol, mynta, kakao och rosor. Vinet passar till smakrika rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills innehåller följande druvor: 50% xinomavro, 30% merlot och 20% syrah. Druvorna till vinet är handplockade på Yianakohori’s sydöstra sluttningar och genomgår en så kallad kallmacerering i tre- fyra dagar innan alkoholjäsning. Det innebär att man låter den mjukpressade musten av druvorna ligga kvar i tanken för att dra med skaldelarna vid mycket låg temperatur. Därefter sker en malolaktisk jäsning innan det vilar på franska och amerikanska ekfat i 14 månader.

Vinet kom på tredje plats i Vinbankens ranking i spetmeber 2015 (betyg 4 av 5) och med all rätta. Ktima Kir Yianni Yianakohori Hills är ett vin som visar Greklands potential som ett starkt vinland. Ofta förknippas grekiska viner med ett oförtjänt dåligt rykte, kanske beroende billigt charterblask, men det är dags att ge Grekland en ärlig chans i vinets värld.

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast