Grekiskt vin: Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020

Grekiskt vin är fortfarande en sällanvara på Systembolaget vilket för mig är rätt märkligt. Grekland har trots allt en unik och lång historia av vinodling och vinet har alltid varit en del av grekisk kultur och gastronomi. Det går inte längre att enbart tänka på en Retsina till ringa kostnad (som för övrigt kan vara riktigt god) när det kommer till grekiskt vin utan de grekiska vinhusen har haft en omåttlig utveckling. 

Grekiskt vin Kir Yianni
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Lena Söderström)

Ett sådant vinhus är Kir-Yianni som grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.

Jag känner mig riktigt upprymd över att deras röda vin, Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020, nu kommer att finnas tillgängligt i Systembolagets tillfälliga sortiment från och med 1 mars. Jag hoppas att det i förlängningen även kommer att finnas i det fasta sortimentet (läs mer om vinet längre ner i texten) och att grekiskt vin tar en mer permanent plats i butikens hyllor.

Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020
Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020. (Foto: Lena Söderström)

Kir-Yiannis mål är att producera grekiskt vin som passar den moderna konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro.

Kir-Yiannis egendom ligger på fastlandet i norra delen av Grekland i området Makedonien, närmare bestämt i Naoussa och med odlingar i Amyndeon. Området präglas av ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma somrar vilket skapar fina förutsättningar för vinodling.

Ktima-Kir-Yianni-Yianakohori-Hills-_Naoussa-vineyards-spring
Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills, Naoussa. (Foto: Kir-Yianni)

Kir-Yianni är en vinproducent att räkna med, nu och i framtiden, och är du nyfiken på deras viner och kanske till och med ett besök på deras vingård så hittar du ytterligare information på Kir-Yiannis hemsida: Kir-Yianni (länk)

Min egen erfarenhet av norra Grekland sträcker sig till Thessaloniki och Halkidiki men jag tänker att det inte är allt för långt borta att genomföra en upptäcktsresa i de norra delarna. Här finns en natur, kultur, vandring och skidåkning som jag är riktigt nyfiken på. Det finns till exempel ett skidsystem inte långt ifrån Kir-Yiannis vingård i Naoussa!

Röda viner från Kir Yianni
Kir-Yianni Ramnista Xinomavro olika årgångar. (Foto: Markus Olsson)

Grekiskt vin på Systembolaget

Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020

Som Greklandsälskare är det till min stora glädje att det röda vinet Kir-Yiannis Naoussa Xinomavro 2020 lanseras på Systembolaget 2024-03-01. Naoussa Xinomavro har en kryddig smak med inslag av fat, mogna jordgubbar, rökig mineral, ceder och körsbär. Vinet bör serveras vid 16-18°C  och gärna till rätter av lamm- eller nötkött. Detta är ett vin som passar utmärkt till kött som är tillagat på grillen likväl till kallskuret men det står sig även helt på egen hand.

Nr 95065, 180:-

Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020
Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020. (Foto: Lena Söderström)

Kir-Yianni Assyrtiko 2022

Sedan tidigare går Kir-Yiannis vita vin Assyrtiko 2022 (byter till årgång 2023 i slutet av mars 20204)  att inköpa på vissa av Systembolagets butiker men finns annars att beställa till din närmaste butik. Det här är en av mina absoluta favoriter när det kommer till vita viner och druvan Assyrtiko passar mig som handen i handsken. 

Assyrtiko är en druva med toner av citrus, stenfrukter, gröna frukter, mineraler samt ek och passar perfekt till fisk, pasta och ostar.

Nr. 2338, 111:-

Kir-Yianni Assyrtiko 2022
Kir-Yianni Assyrtiko 2023. (Foto: Lena Söderström)

Kir-Yianni Ramnista Xinomavro 2019

Ett ytterligare vin från Kir-Yianni som du kan  införskaffa i vissa butiker eller via beställningssortimentet är Ramnista Xinomavro 2019.  Ramnista passar utmärkt till rött kött eller vilt och har en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, svart te, torkade tranbär, sandelträ, kakao och vanilj.

Ramnista är ett grekiskt vin som är lite av mitt husvin här hemma och även om jag föredrar vita viner är det här ett rött vin som har lagom tyngd med breda smaker. Låt vinet dekantera/ lufta innan servering.

Nr 2070, 151:-

Läs mer: Grekiska viner och olika druvsorter (länk)


Vinprovningen genomfördes av Kir-Yianni och Oenoforos som importerar, producerar, marknadsför och distribuerar viner i Sverige. Synpunkter och textformuleringar är mina egna. 

Vinprovningen genomfördes på restaurang Esperia på Söder i Stockholm. Esperia är en grekisk restaurang med en meny som är fast förankrad i det klassiska grekiska köket men som samtidigt har en modern touch.

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast