Grekiska viner- viner från Grekland med otrolig historia
Grekiska viner. Vissa rynkar på näsan, andra ler medan några andra ställer sig frågande. Jag själv tillhör de som ler, de som vet att Grekland har en spännande vintillverkning och där nya vingårdar och nya generationer av vintillverkare växer fram. Det är orättvis att bedöma grekiska viner efter en billig Retsina på charterresan eller som enda möjlighet till inköp på Systembolagets hyllor. Det finns SÅ mycket mer att upptäcka, både på plats och här hemma via initiativrika restaurangägare och Systembolagets beställningssortiment.
Här är tio olika druvsorter som många grekiska viner bygger på:
- Agiorgitiko
- Aidani
- Assyrtiko
- Athiri
- Dafni
- Debina
- Malagousia
- Monemvassia
- Roditis
- Xinomavro
De senaste åren har grekiska viner blivit omprövade av flera experter och en rad utmärkelser har tilldelats just grekiska viner. Det grekiska vinets avancemang har fått vinproduktionen i landet och exporten till andra länder att öka. Grekland har trots allt en unik och lång historia av vinodling och vinet har alltid varit en del av grekisk kultur och gastronomi.
Cirka 61 500 hektar av vinodlingar finns runt om i Grekland och antalet vinodlare är nära den häpnadsväckande siffran 180 000 vilket är ungefär en femtedel av alla markägare som arbetar inom jordbruk. Grekland är därmed det 17:e största vinproducerande landet i världen där huvuddelen av det producerade vinet kommer från grekiska druvsorter.
Tio olika druvsorter i grekiska viner
1 Agiorgitiko
Agiorgitiko är en röd druvsort och kallas ofta ”multidynamisk” eftersom den kan producera ett stort antal variationer, från uppfriskande roséer till koncentrerade söta viner. De vanligaste variationerna är dock två: antingen som ett ungt, obehandlat rött vin eller som ett rött vin mognat i ek under minst ett år.
Ett ungt Agiorgitikovin ger en måttligt djup färg av purpur och ger intensiva aromer av färska röda frukter. Åldrade viner på ekfat ger en mer djup i färgen och doften är mer koncentrerad och komplex av kryddighet och röda frukter.
Agiorgitikodruvan används även till att producera roséer eller dessertviner från soltorkade druvor. Traditionellt sett är Agiorgitiko starkt kopplad till Nemea eftersom Agiorgitiko bara odlades i där och i områdena runt omkring. Numera planterar man druvan även i andra områden som i Makedonien och delar av Peloponnesos.
Agiorgitiko passar bra till kyckling-, kött- och pastarätter men även till kryddstarka rätter likväl som till ostbrickan.
2 Aidani
Odlingar av druvan Aidani finns i första hand på öarna i Kykladerna och främst på öar som Paros, Naxos och Santorini. Druvan är känd för sin surhet och blandas ofta med antingen druvan Assyrtiko eller Athiri för att skapa viner med en mer blommig arom.
Ofta använder man Aidani till att producera torra vita viner men ett och annat dessertviner har också fått sin karaktär från Aidani. Aidani ger viner med en blek citrongrön färg och med en diskret arom av stenfrukter, mineraler och blommor.
Aidini passar bra till fisk-, grönsaks-, kyckling- och pastarätter men även till ostbrickan.
3 Assyrtiko
Assyrtiko är en druva som jag har kommit att fastna för när det kommer till grekiska viner.
Druvan Assyrtiko beskrivs bäst som en elegant vit druva med toner av citrus, stenfrukter, gröna frukter, mineraler samt ek och tillhör några av de största sorterna som finns i Medelhavsområdet. Assyrtiko härstammar från Santorini (Assyrtiko-Santorini) men har nu spridit sig över hela Grekland och har därmed blivit en av de viktigaste inhemska druvsorterna. Druvan ger i huvudsak torra vita viner, varav några är åldrade i ek, men det finns även ett antal söta viner som är gjorda från soltorkade druvor.
Assyrtiko är en av de få vita druvsorter som kan växa i heta och torra klimatförhållanden varför den varma vulkaniska jordmånen på Santorini har fungerat bra som närande jordart åt Assyrtikodruvan.
Viner med Assyrtiko passar bra till fisk-, kyckling- och pastarätter och dessa viner tillhör mina favoriter bland grekiska viner.
4 Athiri
Athiri odlar vindproducenterna runt om hela Egeiska havet men även på många platser på fastlandet, från norra Grekland som Makedonien och Halkidiki till Peloponnesos i västra Grekland. De bästa resultaten har dock visat sig från odlingarna på Santorini när man blandat druvan med Assyrtiko och Aidani.
Athiri ger ett relativt magert vin utan tunga strukturer och smaker som stenfrukter och gröna frukter gör Athiriviner lämpliga för ett stort antal rätter. Athiri är druvsort som du ska konsumera ung, gärna inom två till tre år efter produktionsåret.
Druvan Athiri passar bra till fisk-, grönsaks- och pastarätter likväl som till ostbrickan eller som en aperitif.
5 Dafni
Dafni är en druva som nästan blivit helt utrotad men som nu lyckats ta sig tillbaka in i strålkastarljuset. Detta uppnåddes genom att man av druvan började producera torra vita viner som är intensiva i doften och runda i smaken.
Dafni är en druva som härrör från områdena runt Heraklion (Kreta) och även om vinodlingarna länge enbart har funnits där börjar allt fler plocka upp druvsorten på andra platser. Dafnis nya spridning beror på druvans djupa karaktär där producenterna sällan behöver blanda Dafni med andra druvsorter. Dafni har en karaktär av citrus, tropiska frukter, örter och kryddor.
Viner på Dafnidruvan passar bra till lättare sommarrätter, som pasta och olika sallader och de flesta av Dafnivinerna är producerade för slutkonsumenten att inta inom tre år efter skörden.
Dafni passar bra till fisk-, grönsaks-, kyckling- och pastarätter likväl som till ostbrickan.
6 Debina
En av de minst kända grekiska druvsorterna är Debina som de grekiska vingårdarna använder både vid produktionen av torra vita viner och mousserande viner.
Vingården Zitsa, i området runt om Ioannina (Epirus), är det huvudsakliga odlingsnavet för denna känsliga druvsort. Regionens delvis svala klimat ger Debina en frisk karaktär och en känsla av att ha tagit en tugga av ett nyplockat Granny Smith-äpple.
Debina kommer bäst till sin rätt genom en grundlig kylning innan du serverar vinet. Druvans karaktär är förstås gröna frukter men Debina har även en citruskaraktär.
Debina passar bra till fisk- och grönsaksrätter likväl som till kryddstarka rätter och som aperitif.
7 Malagousia
Druvan Malagousia är en av anledningarna till att grekiska viner har börjat ta en allt större plats på vinkartan. På 1970-talet var Malagousia en vit druvsort som inte var särskilt känd och var på väg att utrotas. Idag är Malagousia allmänt ansedd som en druva i världsklass som ger torra vita viner likväl som några söta exempel.
Malagousia ger viner som har en blek citrongrön färg medan doften är intensiv och stark med antydan av stenfrukter, tropiska frukter, örter, kryddor, löv och blommor. Söta varianter är gjorda med välmogna druvor eftersom de är ännu mer täta och mer aromatiska i sin karaktär.
Malagousia är en druva som troligtvis kommer från västra delen av centrala Grekland och är främst känd för sin användning vid produktion av söta viner. Moderna odlingar återfinner du i Halkidikiregionen i Makedonien men det finns även flera producenter som odlar Malagousia i de flesta områdena i Grekland.
När viner på Malagousiadruvan är torra är det en perfekt matchning till grönsaksrätter. Söta viner passar däremot fint ihop med olika fruktdesserter.
Malagousia passar bra till fisk-,grönsaks-, kyckling- och pastarätter likväl som till kryddstarka rätter och till ostbrickan eller som aperitif.
8 Monemvassia
Druvan Monemvassia odlar man i regel bara på en plats i dagsläget, Paros i Kykladerna, men härstammar från Lakonia på Peloponnesos. På Paros odlar man druvan på bergssluttningar i traditionell terrassering vilket ger vinet en viss karaktär av mineraler. Andra karaktärsdrag är citrus, stenfrukter, gröna frukter och en viss kryddighet.
Monemvassiadruvor är kända för att mogna tidigt och för att ge ett vitt vin med en stark doft med låg surhetsgrad och mycket socker.
Monemvassia passar bra till fisk- och grönsaksrätter likväl som till kryddstarka rätter och till ostbrickan eller som aperitif.
9 Roditis
Roditis är den mest planterade vita druvsorten i Grekland och är basen för hundratals vardagliga vita viner i Grekland. Detta har gjort att druvan kanske inte riktigt har fått det rykte som den förtjänar. I själva verket är dock Roditis inte en vit sort, eftersom färgen på druvans skal snarare är rödaktig. Roditis odlar vinproducenter i hela Epirusregionen och druvan har en citron- och mineralaktig karaktär. Utöver dessa smaker återfinner du även tropiska- och gröna frukter.
Trots att Roditis är en av de mest planterade sorterna i Grekland är den fortfarande en av de minst utforskade grekiska druvorna och vinkännare spår att Roditis kommer ta en allt större plats på den grekiska vinkartan.
Roditis passar bra till fisk-, grönsaks-, kyckling- och pastarätter likväl som till kryddstarka rätter likväl som till ostbrickan.
10 Xinomavro
Druvan Xinomavro ger röda viner, kraftfulla roséer, aromatiska mousserande viner och till och med söta viner.
Xinomavroviner släpper man vanligtvis på marknaden när de är minst två år och har tillbringat en betydande del av den tiden i ek och i flaska. Druvans karaktären finns i de tydliga aromerna av röda frukter, blommor, tomater, oliver, torkad tobak och nötter.
Vid vissa tillfällen väljer vinodlare att blanda Xinomavro med mildare sorter från utlandet som Merlot och Syrah eller med de grekiska sorterna Stavroto, Krassato och Negoska.
Viner med Xinomavrodruvan passar bra till mat med intensiva och rika smaker i kött- och pastarätter men även till ostbrickan.
Är du nyfiken på att läsa mer om grekiska viner och om grekiska druvsorter kan jag rekommendera webbsidan www.winesofgreece.org (länk) där jag även hämtat den mesta av informationen på denna sida. Listan med druvsorter är slumpmässigt vald och presenterad i bokstavsordning.
I dagsläget är det tunt med grekiska viner i Systembolagets fasta sortiment och även om de med jämna mellanrum plockar in en sort så försvinner de snart igen. En av anledningarna kan vara att man ställer grekiska viner i vissa butiker under övrigt-hyllan istället för att skapa en plats för Grekland i det övrig lands-sortimentet. Så, om du är nyfiken på grekiska viner kolla även in hyllan för övriga viner.
Här kan du läsa mer: Recept på grekisk mat på mittgrekland.se (länk)