inspiration

Grekiska pajer, bröd och kakor- en varm och innerlig festival

Grekiska pajer, bröd och kakor- en varm och innerlig festival

  • Skriv ut

Grekisk pajfestival

Grekiska matpajer, grekiska efterrättspajer, grekiskt bröd och kakor, kryddor ifrån Grekland och andra grekiska maträtter. Grekisk musik, grekisk dans och en enorm grekisk gästfrihet. Det är Grekiska folkdansföreningen i Sveriges årliga festival på Idungatan.

Jag är fortfarande fylld med energi dagen efter tillställningen som strålade i den mörkaste och regnigaste decemberkvällen. Känslan är nästan overklig och jag funderar på om jag endast såg en film eller om jag verkligen var med på denna varma grekiska fest.

Alla i föreningen
Från vänster den grekiska ambasadören Dimitrios Touloupas, kocken Antonios Kalikatzaros
föreningens ordförande Ellis Christaki, jag och ordförande för det grekiska kulturhuset
Apostolis Papakostas.
(Foto: Nicky Psychari)

Röd om kinderna klev jag in genom dörren till ett myller av glada tillrop, skratt och hjärtliga diskussioner ackompanjerad av klingande musik. I mitten av salen stod fullsatta långbord och längs med väggarna stod grekiska matlagare med serveringsfat fyllda av hemmagjorda pajer, egenbakat bröd och andra delikatesser från Grekland. Jag vinkade till det enda bekanta ansiktet jag såg på andra sidan av det stora rummet och därefter är allt som en enda stor, fet grekisk film. Musiken stängdes av, jag drogs fram på scen, micken slogs på och en presentation på grekiska tog fart. Det enda jag förstod var Markus och blogger. Folk visslade och applåderade och genast flyttades jag runt till den ena personen efter den andra för att bli presenterad. Hela rummet snurrade och jag försökte koncentrera mig på namnen och personerna.

Jag och kock
Antonios Kalikatzaros och jag. (Foto: Nicky Psychari)

Festivalen, 4th Festival of Greek traditional pie, bread and cake, innehåller ett tävlingsmoment där alla gäster röstar fram det godaste brödet, den godaste pajen och den godaste efterrätten. Jag fick en vit papperstallrik i min hand och längs med väggarna fylldes min tallrik med den ena maträtten efter den andra. Ett tjugotal röster bedyrade att just deras anrättning var den godaste. Jag bokstavligen matades med småbitar som sparats just till mig och historier berättades om de anrika recepten som följt med i generationer. Jag kunde inte låta bli att tänka på Mitt stora feta grekiska bröllop och festen när föräldrarna till brudparet för första gången träffades. Hela salen vibrerade av musik, röster, dofter och varma leenden och mjuka beröringar. Och mat. Mat, mat och mat. Mat från olika delar av Grekland som Thrakien, Makedonien, Epirus, Skopelos, Peloponnesos, Kreta och Kefalonia.

Kryddor
Kryddor från Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Dans
Grekisk folkdans. (Foto: Markus Olsson)

Just som jag slog mig ner för att börja smaka på de olika pajerna började det dansas grekiska folkdanser och röster runt omkring mig förklarade historien och ursprunget kring just den aktuella dansen. Gladlynta anslöt sig fler och fler i den långa orm som bildades runt långborden. Mitt i allt satt jag storögd och njöt av både smaker och synintryck medan mina bordsgrannar klappade händerna i takt med musiken. Nya ansikten presenterades och roller i föreningen förklarades.

Vinst
Vinnare. (Foto: Markus Olsson)

Mätt och nöjd började kvällen lida mot sitt slut och det alla hade väntat på organiserades snabbt upp framme vid scenen; prisutdelningen. Oavsett vilken placering och vilken typ av anrättning som ropades upp, så applåderade och hurrade publiken högt och lika högt som det applåderades och hurrades, lika glad blev vinnaren oavsett placering. Det var oerhört svårt att välja bland de olika rätterna, allt var lika gott, och det kanske var därför alla hurrade lika högt oavsett placering.

Vinnare
Vinnare för bästa dessert Christos Savlakis. (Foto: Markus Olsson)

Med ett stort leende på läpparna i en drömlik eufori vandrade jag längs med Norrtullsgatan mot Odenplan. Sällan har jag känt mig så levande och så välkommen. Det finns ett grekiskt ord som sammanfattar hela denna kväll, Filoxenia. Filoxenia står för att visa generositet och gästvänlighet till den som befinner sig hemifrån. Vi är nog många som har fått uppleva gästvänligheten i Grekland men det går lika bra att få erfara den bland greker på hemmaplan. Det är ett rent och uppriktigt välkomnande, ett intresse och omhändertagande för den som kommer utifrån. Jag är så otroligt glad att jag fick vara en del av detta denna kväll.

Jag spelar inte i samma division som grekerna när det gäller att tillaga grekiska pajer men jag har gott resultat lyckats med Spanakopita (spenat- och fetaostpaj). Här är mitt recept:

Spanakopita

Spenat och fetaostpaj 2018

Ingredienser (4 port)

600 gr fryst spenat
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
2 ägg
1,5 dl grädde
200 gr fetaost
50-60 gr pinjenötter
0,5 citron (zest)
salt, peppar
1- 1,5 rulle smördeg
olivolja

Tillagning

Tina spenaten.
Börja med att rosta pinjenötterna i en het stekpanna. Rör om hela tiden så att inte nötterna bränns vid. Häll upp nötterna i en skål. Skiva löken tunt och stek den tillsammans med spenaten och en pressad vitlöksklyfta i olivolja tills vattnet från spenaten har dunstat. Låt spenatblandningen svalna. Värm ugnen till 225 grader. Smörj en pajform med olivolja och tryck ut smördegen i botten och längs kanterna. Spar tillräckligt mycket smördeg så att det räcker till ett pajlock. Förgrädda pajskalet i tio minuter i mitten av ugnen.

Vispa ägg med grädde, smula ner fetaosten och riv ner citronzesten i äggsmeten. Blanda ihop äggsmeten med spenatblandningen och smaksätt med salt och peppar. Tänk på att fetaosten är salt i sig. Fyll det förgräddade pajskalet med ägg- och spenatblandningen. Lägg över smördegslocket och gör några snitt med en kniv så att ångan från fyllningen kan pysa ut. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills pajen har fåt en gyllenbrun färg.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen