Går det att välja en favoritö i Grekland?

Går det att välja en favoritö i Grekland?

  • Skriv ut

Antiparos Antiparos Chora hamnen
Hamnen i Antiparos stad, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Går det att utnämna en enda ö i Grekland till sin favoritö? Går det att välja en plats bland hundratals fantastiska platser och säga att det är den bästa? Jag kan inte riktigt göra det men jag har platser i Grekland som mitt hjärta slår lite extra för. Har du det?

Ja, jag vet inte om det finns någon grekisk ö jag egentligen kan kalla min favoritö för det finns så många öar som jag tycker så mycket om. När jag har lämnat det grekiska fastlandet bakom mig och klivit iland på en ö och känner att det är just den platsen som är min absoluta favoritö så återupprepas bara känslan när jag kliver iland på en annan ö. Men det är klart att det finns några platser i Grekland som ligger mig extra varmt om hjärtat, platser dit jag gärna återvänder och njuter av de vackra omgivningarna och sällskapet av bekanta jag har fått genom åren.

Antiparos stad innan matgäster kvällstid
Antiparos stad i skymningen innan matgästerna fyller restaurangerna, Antiparos. (Foto: Markus olsson)

En sådan plats är Antiparos i Kykladerna. När jag klev iland på Antiparos för första gången sommaren 2012 blev det kärlek vid första ögonkastet. För mig var ankomsten i hamnen den ultimata kykladiska drömmen av vita hus med blå detaljer, tavernor längs hamnpromenaden och de små fiskebåtarna som guppade stilla i vattenbrynet. På kajen stod de av vind och hav fårade fiskarna och redde ut de gula fiskenäten och i skuggan under pergolorna satt enstaka turister och njöt av en sen frukost. Jag kände direkt att jag hade kommit ”hem” och det är just det som gör att Antiparos har en alldeles speciell plats i mitt hjärta, känslan av att landa och att känna ro. Antiparos är en lugn ö med en enda by, Antiparos stad, som har en lång huvudgata kantad av tavernor, restauranger, kaféer, barer och små butiker. Utanför staden ligger flera fantastiska stränder med finkornig sand och med ett klart, medlehavsblått vatten. Här finns vandringsleder, goda cykelmöjligheter, perfekta snorklingsmöjligheter och tillfälle att varav ner, koppla av och ladda med energi för den kommande vardagen.

Antiparos är inte bara stillhet och lugn utan vid det lilla stenlagda torget med det påfallande trädet i mitten ligger flera barer som fylls av muntra tillrop på kvällarna. Här smalas både bybor och turister och det är en utmärkt plats att lära känna Aniparosborna och börja bygga de där banden som skapar känslan av att komma hem.

Vackra Glyfada Beach med utsikt mot ParosAntiparos är även populär bland barnfamiljer och det är lätt att förstå med tanken på den behagliga atmosfären och de långgrunda stränderna som skapar bra badplatser för de små liven. Längs huvudgatan i Antiparos stad finns även en stor lekplats som brukar kombineras med ett besök på någon av restaurangerna längs huvudstråket. Mat och lek i en lyckad kombination.
Lilla Antiparos, strax väster om storasystern Paros, är alltså en plats för alla, stora som små, liknöjda som aktiva, gourméer som gourmander. Och nej, jag kan kanske inte bestämma mig för en favoritö i Grekland men ja, jag kan bestämma mig för öar som har en särskild plats i mitt hjärta, precis så som Antiparos har.

Vill du läsa mer om Antiparos hittar du information här: Antiparos.

Fina Glyfada Beach, fyra kilometer söder om Antiparos stad, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast