Frågor och svar om att turista i krisens Grekland

Frågor och svar om att turista i krisens Grekland

  • Skriv ut

Apollo informerar sina greklandsresenärer med följande information. Detta gäller förstås för de som ska resa med Apollo men det finns även bra information för dig som ska resa till Grekland på egen hand eller med annan researrangör.

Kommer jag kunna resa till Grekland?

Ja, våra resor går som planerat och livet på de grekiska destinationerna är precis som vanligt. Det finns ingen anledning att oroa sig för att våra resor inte kommer att gå enligt plan. Chartern är det mest riskfria sättet att resa på då man som resenär är skyddad både genom paketreselagen och den resegaranti vi ställer till Kammarkollegiet. Skulle något hända som gör att vi inte kan genomföra en resa som planerat bokar vi om resenären till ett annat resmål eller återbetalar alla pengar. Dessutom garanterar vi att vi står för mat och uppehälle och ser till att gästerna kommer hem om något skulle hända som gör att hemresan blir försenad.

Finns det pengar i bankomaterna?

Ja, det finns pengar i de flesta bankomaterna just nu. Men enligt de uppgifter vi har kommer bankerna att vara stängda till och med den 6 juli. Det är osäkert om bankomaterna kommer att fyllas på under den här tiden. Därför rekommenderar vi att du som ska till Grekland den närmsta tiden tar med dig extra euro. Den uttagsbegränsning som finns om 60 euro gäller inte turister utan enbart grekiska bankkort. Det går bra att betala med kort, men som vanligt är det inte alla restauranger och butiker som tar kort. Ta med kontanter men använd kort i längsta möjliga mån för att hushålla med kontanterna.

Vad ska man ha med för valuta?

Euro är den valuta som fortfarande gäller i Grekland. Även om Grekland på sikt skulle lämna euro-samarbetet så kommer euro att vara en gångbar valuta i Grekland. Då flygplatserna rapporterar om ökade uttag rekommenderar vi att du tar ut pengar i förväg och inte väntar tills du kommer till flygplatsen. Enligt svenska valutaregler får du totalt föra in eller ut 10 000 euro ur EU utan att anmäla detta till Tullverket. Vi vill också uppmana till att ha kontanter och kort inlåsta i en safety box på hotellet när de inte används.

Vad händer om ett land går i konkurs?

Det är inte så ofta det händer så det är svårt att veta exakt vad som kommer att ske. Men det finns inget som tyder på att det påverkar dig som turist eller möjlighet att resa till Grekland. Turismen är en viktig inkomstkälla och ger upphov till många arbetstillfällen i Grekland, så det finns all anledning för Grekland att värna om sina turister. Det bästa sättet vi kan hjälpa Grekland på just nu är att resa dit och spendera pengar där.

Kommer flygplatser, båtar, bussar och så vidare att fungera som vanligt?

Det finns inget som tyder på att det inte skulle göra det. Många av dessa sköts av privata företag som inte är påverkade av den statsfinansiella krisen. Grekland är beroende av turismen som är en viktig inkomstkälla och ger upphov till arbetstillfällen för många greker.

Kommer det bli dyrare att turista i Grekland?

Prisnivån är som tidigare. Grekerna är medvetna om att de måste värna turismen. Skulle det bli aktuellt att Grekland lämna euro-samarbetet och de på sikt inför drachmer kommer det tvärtom att bli billigare att resa till och vistas i Grekland.

Jag vill inte längre resa till Grekland, vad gäller för av- och ombokningsregler?

Det finns ingen avrådan från UD för resor till Grekland. Det betyder att normala av- och ombokningsregler gäller. Beroende på om du har ombokningsskydd och hur långt det är kvar till din avresa är en av- eller ombokning förenad med en viss kostnad. Har du paketerat en resa till Grekland själv, gäller inte samma av- och ombokningsskydd som för charterresor. Du kan istället teckna en avbeställningsförsäkring när du bokar din resa.

Om min resa trots allt skulle bli inställd vad händer då?

Om vi av någon anledning inte skulle kunna genomföra våra resor enligt plan, så återbetalar vi alla pengar eller hjälper dig att boka om till ett annat resmål.

Källa: www.apollo.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast