inspiration

Fetaostens dag- trerätters med fetaost


Fetaostens dag- trerätters med fetaost | Mittgrekland


Fetaostens dag- trerätters med fetaost

  • Skriv ut

Fetaostens dag infaller den 15 oktober varje år och igår var andra gången som jag fetaostifierade maten för att hylla min favoritost på dess egna dag. Anledningen till att jag inte har maxat med fetaost under just en hel dag tidigare är att jag faktiskt inte har känt till fetaostens dag. Nu finns den dock med i min kalender för all framtid så den 15 oktober är och förblir en matdag i fetaostens tecken.

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men som då aldrig för överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Igår var jag för en stund tillbaka i den grekiska övärlden även om det utanför mitt fönster var lika grått som på månen. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena.

Fullständiga recept ifrån gårdagens middag hittar ni på www.mittgrekiskakök.se (länk)

Förrätt- Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja

Spetspaprika med fetaost
Fetaostfyllda spetspaprikor med chili och persilja. (Foto: Markus Olsson)

Huvudrätt- Pytt med grekisk touch toppad med fetaost

Pytt med grekisk touch
Pytt med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Efterrätt- Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost

Stekta äpplen med fetaost
Stekta äpplen med rosmarin och riven fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Information om fetaostens historia finns att läsa på fontanas hemsida (länk).

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen