inspiration

Fetaostens dag

För mig är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Så, ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit. Ikväll blir det grönsakssoppa med fetaost.

Ost har varit en viktig proteinkälla för människan i århundraden och eftersom får och getter var huvudkällan för mjölk i Grekland blev också fetaosten den ost som i första hand försörjde grekerna med protein.

Äkta fetaost är sedan 2007 en skyddad produkt och får endast tillverkas i Grekland av naturliga ingredienser. Fetaosten har tillverkats sedan antiken och det sägs att det endast är grekerna som har det autentiska receptet för att kunna tillverka den äkta osten.

En äkta fetaost ska innehålla 100 % får- och getmjölk där minst 70% är fårmjölk och max 30 % är getmjölk. Till skillnad mot komjölk innehåller får- och getmjölk mer fett och kaseinprotein vilket får fetaosten att skilja sig från all annan ost.

Fetaost tillverkas mer eller mindre i alla delar av Grekland och de regioner som producerar mest fetaost i Grekland är:

Thessalien
Epirus
Västra Grekland
Peloponnesos
Centrala Grekland

Greklands export av fetaost har ökat det senaste åren och idag exporteras störst mängd fetaost (inom EU) till Tyskland följt av Storbritannien, Italien och Sverige som står för 7,3 % av Greklands fetaostexport.

Nyligen har forskare i Grekland lyckats avkoda den äkta fetaostens ”DNA” och det visade sig att den innehåller upp till 489 olika typer av proteiner vilket gör den till en av de mest proteinrika ostarna i världen. Proteinerna påverkar nervsystemet, njurfunktionen, blodtrycket och kolesterolet på ett positivt sätt och gör fetaosten till ett slags ”super food”. (Källa: Ambrosia #9 januari 2020)

Fetaostsoppa- soppa med fetaost

Fetaostsoppa soppa med fetaost
Fetaostsoppa. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en väldigt enkel soppa där du kan experimentera genom att använda olika typer av grönsaker. Jag valde det allra enklaste: lök och morot, men nästa gång blir det även stjälkselleri i. Det är riktigt gott med den salta, mjuka fetaosten i soppan och med ett grillat bröd till är rätten en perfekt höstlunch.

Ingredienser (4 port)

1 gul lök
1 morot (ca 100 gr)
2 msk vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 hönsbuljongtärningar
1 msk färsk oregano (samt extra för garnering)
150 gr fetaost
Olivolja
Vitpeppar

Tillagning

Hacka löken och riv moroten grovt och fräs det i olivolja i en gryta. Strö över mjöl och paprikapulver, rör om och späd med ett par deciliter av vattnet. Rör medan det kokar upp. Hacka oregano. Tillsätt resten av vattnet, buljongtärningarna och oreganon. Låt det koka i cirka 4 minuter utan lock. Smaka av med vitpeppar och servera soppan med lika stor del smulad fetaost i respektive tallrik. Strö över färsk oregano och servera med ett grillat bröd.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen