inspiration

Fem (5) saker att se och att göra på Kythera/ Kithira- Afrodites ö

Kythera/ Kithira har ett dramatiskt landskap med djupa raviner, branta klippor, täta skogar och vida slätter. Variationen i naturen är rik och jag skulle säga att Kythera upptäcks bäst med ett hyrt motorfordon som tar dig runt bland öns skiftande sceneri. Byar, vattenfall, grottor, ruiner, stränder och byggnadsminnen byter av varandra när du färdas på Kytheras kurviga vägar. Trafiken är lugn och vägarna förhållandevis bra så det är lätt att ta sig runt på kärlekens ö. Ja, Kythera kallas för kärlekens ö för enligt sägnen var det just här som Afrodite klev upp ur det brusande havet.

Kythera/Kithira ligger mellan Peloponnesos södra spets och Kreta men tillhör trots det de Joniska öarna (Korfu, Zakynthos etc.) som ligger betydligt längre bort längs Greklands västkust. Kythera har drygt 4000 invånare på den 279 kvadratkilometer stora ytan vars högst punkt, berget Mermingaris, mäter 506 meter över havet.

Kythera är en mångsidig ö som kanske på grund av, eller tack vare, sitt läge har ett betydande lugn utan massturism och här kommer tips på fem platser att upptäcka på Afrodites egna, lugna ö.

Avlemonas

Kythera Kithira
Avlemonas, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Byn Avlemonas ligger på Kytheras östra sida och är en stilla, vacker by som påminner lite om en by i Kykladerna med sina vita hus och därtill blå detaljer. Här råder fullständig harmoni och blomprakten är riktigt njutbar.

En rad tavernor och kaféer ligger i byn och det finns gott om uthyrningsrum. Att många väljer att bo här är lätt att förstå för det är tilldragande, harmoniskt och prunkande. En naturlig ”swimmingpool” kopplad till havet ger en härlig badupplevelse med stegar ner i det klara vattnet från de ordnade platåerna.

Stranden Palaiopolis ligger inte långt ifrån byn för den som vill ha en mer traditionell strand där även en strandbar håller öppet under högsäsong.

Kapsali

Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Jag skulle säga att Kapsali är den by på Kythera som är den mest turistvänliga om man tänker på mängden boenden, kaféer, barer och restauranger. Även om jag var på Kythera innan säsongen riktigt hade startat så var det här det fanns en handfull turister som strosade längs den stenlagda hamnpromenaden.

Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kapsali består av två bukter varav den närmast Chora har den finaste stranden där du både kan hyra solstol men även lägga ut din egen handduk direkt i sanden. Kapsali räknas även som Choras hamn varför flera yachter lägger till i bukten och går i land här. Utöver restauranger och barer finns även en livsmedelsbutik och biluthyrning.

Läs mer: Kythera (länk)

Kato Chora

Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

En av Kytheras tydligaste och största kvarlämningar från den venetianska eran är Kato Chora nära byn Mylopotamos. Här bodde upp till 50 soldatfamiljer då det begav sig på 1500-talet men är nu helt övergiven. Inne på området finns fler bysantinska kyrkor och flera bosättningar och de svikna byggnaderna ger nästan ett litet spöklikt intryck.

Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kato Chora ligger strategiskt mellan höjder och sluttningar och har en perfekt utblick mot havet. Här är det lätt att ta en paus på turen runt Kythera och fantisera om en tid som varit samt njuta av den sköna utsikten.

Katouni-bron

Katouni Bridge, Kythera. (Foto: Markus Olsson

Bron Katouni är ett känt landmärke för Kythera och är kvarlämning då britterna huserade på ön. Stenbron är Greklands längsta stenbro och mäter 110 meter på längden, 15 meter på höjden och sex meter på bredden. Den har totalt 13 symmetriska bågar och stod klar 1826 och därmed förband man byn Avlemonas och Chora med en betydligt kortare landsväg.

Legenden säger att den brittiska guvernören byggde bron för att kunna vara nära kvinnan han var kär i genom att själv övervaka projektet dagligen. En kärleksbro alltså. Kanske var det Afrodites förtjänst?

Vattenfallet i Mylopotmos

Neraida Waterfall, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Det lilla men alldeles magiska vattenfallet Fonisa i byn Mylopotamos är väl värt ett besök. Området är ren och skär magi och när jag var där var jag helt ensam vid fallet. Det är lummigt, svalt och välordnat med platåer och bänkar. Passa på att avnjuta en måltid vid torget i den lilla byn som också har en liten butik.

Vid Neraida Waterfall, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Om du kommer med bil till Mylopotamos är det bara att parkera vid byns parkering och följa skyltarna mot vattenfallet. Promenaden tar cirka tio minuter och är en lättsam vandring. Nere vid vattenfallet fortsätter leden nedåt och visar upp det gamla bevattnings- och kvarnsystemet som byggts för att förse arbetare, boskap och grödor med vatten.

Hitta till platserna på Kythera:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen