inspiration

5 byar på Paros- från berg till strand

De senaste två dagarna har jag susat fram på Paros på min svarta och något skamfilade hingst. I min sinnesvärld en 300 cc, i verkligheten en 50 cc skapad med en knapp kraft att ta sig i lutning uppför. I min sinnesvärld har vi likt förarna i roadracing slickat kurvorna liggandes, i verkligheten har jag suttit rakryggad och sett folk gå förbi i högre hastighet.

Jag har puttrat fram på potthålsberikade vägar med ihopsjunken kropp så att hakan möter magen men i mitt medvetande har vi glidit över ön och skapat både ”wow” och ”mmmhhh”. Att låta hakan vila på magen är ett fantastiskt sätt att upptäcka en ö och det jag har fått se på Paros har verkligen befäst henne till att tillhöra en av de vackraste öarna i Kykladerna.

Under mina blåsiga dagar på Paros har jag besökt fem olika byar, alla med just sin särprägel.

5 byar på Paros

Naoussa

Naoussa Paros
Gamla hamnen i Naoussa, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Med sina 28 meter över havet ligger Naoussa på Paros nordkust mellan Cape Korakas och Cape Amiros. Jag, med mina 1,68 meter över havet känner mig väldigt nära havets brus när jag går i gränderna som vid flera platser ansluter till havets front.

Naoussa är, till skillnad mot mig själv, makalöst fotovänlig och med sina vackra vita hus, mångfärgade detaljer och prunkande bougainvillea är hon som skapt för linsen. Vart jag mig än vänder finns det ett foto att ta. Naoussa är vacker och det vet hon och hon ser till att det både putsas och filas så här i inledningen av säsongen.

Vill du nyttja det omkringliggande turkosblå havet så finns det två stränder i Noussa, Piperi, på den västra sidan och Agii Anargiri på den östra sidan. Vill du istället tillgodogöra dig andra sandbäddar så går det en badbåt ifrån hamnen till omkringliggande stränder.

Naoussa är Paros andra stora turistort och erbjuder en mängd boenden öster, väster, uppåt och nedåt i byn. Det är här och i Parikia som de flesta besökarna huserar under sin vistelse och var du bosätter dig är helt enkelt en smaksak. Båda byarna är förtrollande vackra.

Lefkes

Lefkes Paros
Lefkes, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Lefkes, som i princip ligger mitt på Paros, är en riktig kykladisk dröm när det kommer till bergsbyar. I alla fall i mina återkommande kykladiska drömmar. Jag drömmer om vitkalkade sockerbitshus med blå detaljer och med en lugg av bougainvillea som löper längs takkanterna. I Lefkes blir den drömmen liksom sann. De smala gränderna i lutning tar dig genom boningarna och blommorna, fram till torg och återvändsgränder. Lefkes är byggd som en amfiteater i början av en dalgång som vetter ner mot havet och ger en utomordentlig utsikt precis så som en amfiteater ska ge.

Lefkes var en gång Paros huvudby innan Parikia övertog det epitetet och trots sin tidigare dignitet är Lefkes idag en riktig oas där de mest märkbara ljuden är vindens sus och en och annan pratglad turist.

Marpissa

Marpissa Paros
Marpissa, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Den här resans kanske mest särpräglada anrättning avnjöt jag på Charoulas taverna i byn Marpissa. En tallrik Pastitsio (pasta, köttfärs, bechamelsås) med en krans av pommes frites serverades under trädkronorna någonstans i mitten av byn.

Marpissa är minst lika vacker som Lefkes och kanske till och med snäppet mer avskalad. Anledningen är nog att inte lika många turister hittar hit och därmed inte heller den lilla kommersen som ändå finns i Lefkes.

I Marpissa är det åter de snirkliga stenlagda gränderna som är en av de stora behållningarna. De tar dig igenom en sagolik labyrint kantad av vackra vita hus med olika blomsterinrättningar. Plötsligt öppnar en plats upp sig och nya gränder leder i en rad olika riktningar. Marpissa är väl värd ett besök, framför allt för dig som gillar att snurra runt i grekiska byar.

Piso Livadi

Piso Livadi Paros
Piso Livadi, Paros. (Foto: Markus Olsson)

En av mina favoritorter på Paros är den lilla kustbyn Piso Livadi. Första gången jag skapade en relation till orten var 2007 men en blå drink en sen kväll suddade tyvärr bort en del av de minnena så därför passade jag på att i år återvända till Piso Livadi på min svarta hingst. Med hakan på magen anlände jag till byn som ligger rakt ner från Marpissa på östkusten.

Inte mycket hade hänt på tio år vilket jag faktiskt är glad för. Den lilla bukten med den gyllengula sanden och de guppande fiskebåtarna vid piren fanns kvar. Till och med baren med de blå drinkarna berör fortfarande havet med sin uteservering. Lite mer vitmålad sedan sist kanske.

Jag passade på att svalka min lekamen i det klara vattnet och stilla guppande betraktade jag restauranggästerna som intog en sen lunch på restaurangerna ute på priren. Det är en fridfull och charmig by det här, Piso Livadi.

Aliki/ Alyki

Aliki Alyki Paros
Aliki Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Nästan så långt söderut du kan komma på Paros ligger det lilla himmelriket Aliki. Om du någon gång varit i Agia Anna på Naxos så känns Aliki nästan som en liten mini Anna där hon ligger längs kusten med en väldigt trevlig och på något sätt omhuldande strand.

Av blickarna att döma när jag red in i byn så gissar jag att det finns en hel del återvändare här. Och det förstår jag. Lugnt, vackert och ett tillräckligt stort utbud för att få precis den där lugna och avkopplande semestern som du har längtat efter under resten av året. Hit kommer jag garanterat att återvända.

Vill du läsa mer om Paros kan du göra det här: Paros (länk)

Vädret på Paros just nu: Vädret på Paros (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen