Grekland


Fastlandet

Thessaloniki

Du kan flyga direkt till Thessaloniki eller flyga till Aten och sedan ta tåget eller bilen därifrån. Bilresan tar drygt fem timmar.

Namn på grekiska

Θεσσαλονίκη

Flygplats

ja

Invånare

cirka 1 miljon i storstadsområdet

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

2310

Om Thessaloniki

Thessaloniki, Greklands nästa största stad, är fylld av energi, sevärdheter och ett oslagbart kök. Pompösa byggnader, stora torg, historiska lämningar och Mount Olympus i fjärran som en tydlig markering västerut. Här bor runt en miljon människor som har tillgång till utmärkt shopping, nöjen, kultur och kulinariska upplevelser.

”Welcome to Thessaloniki! Are you taking part in the big wedding? It has been crazy, driving people to the wedding. Jag möts av en pratglad taxichaufför med gråsprängt hår och pigga ögon. För första gången hade jag bokat en transfer från flygplatsen till hotellet i förväg. En lite dyrare taxiresa än om jag hade valt att hugga någon av de väntande bilarna utanför terminalen. På köpet fick jag dock både en flaska vatten, en tygpåse, en karta och en julkaka. Och en pratglad taxichaufför som på 30 minuter berättar allt han vet om Thessaloniki. Han kör vägen upp mot Ano Poli för att visa mig utsikten över den upplysta staden. Vi stannar, slår på varningsblinkers, kliver ut och han pekar på de olika färgklickarna och berättar vad som finns att se och att göra där.

Klockan hade redan slagit sent när jag anlände till Thessaloniki och jag väljer att enbart smita över till det nattöppna kaféet intill hotellet för att köpa en Mythos och en pirog fylld med ost och bacon. Därefter somnar jag snabbt till det blåvita skenet av tv:n och till ljudet av snabbpratande greker. Min tid att upptäcka Thessaloniki ges under morgondagen.” (Markus Olsson)

Mer information om Thessaloniki hittar du i menyn till vänster.Karta över Thessaloniki
Rulla till toppen