Grekland

Fastlandet

Parga: Att göra/ sevärt i Parga

Det finns förstås en rad saker att göra i Parga. Du kan välja att enbart strosa i gränderna, äta och dricka gott och njuta av dagen på någon av de närliggande stränderna, men området i sig bjuder även på en rad härliga utflyktsmål. Några av dem presenteras här nedan.

Acheron River/ Acheron Springs

Ett utflyktsmål att göra i Parga är en båtresa uppför Acheron River som ansluter Medelhavet vid byn Ammoudia. Det är en trevlig båttur som visserligen inte tar dig särskilt långt uppför floden men den ger en skarp kontrast till havets salta omgivningar och breddar vistelsen i Parga betydligt.

På den tur som jag åkte med gjorde vi även ett fikastopp i Ammoudia och ett mat- och badstopp vid Lichnos Beach.

Acheron River. (Foto: Markus Olsson)

Ett annat sätt att uppleva flodens kraft är att du tar dig bilvägen upp till Acheron Springs som ligger inbäddad i skogens grönska där det klara grönblå vattnet forsar fram bland stenhällar och stenbäddar. Här kan du prova på våghalsiga aktiviteter eller helt enkelt strosa längs floden eller bad i det kalla färggranna vattnet.

Bilresan från Parga till Acheron Springs tar cirka 40 minuter.

Antika teatrar

I Epirusområdet finns en rad lämningar av antika teatrar och är du intresserad av detta rekommenderar jag att du hyr en bil för att ta dig runt till dessa magiska platser. Mina två favoriter är Dodona (1,5 timmar bilresa) och Kassope (en timme bilresa) som är helt magiska platser där du kan spendera timmar genom att bara sitta och njuta och fantisera om en tid som varit.

Kassope. (Foto: Markus Olsson)

Ioannina med silversmidesmuséet

En av mina favoritstäder i Grekland är provinsstaden Ioannina. Invånarantalet är runt 100 000 om du räknar med de små förorterna och Ioannina är dessutom en av Greklands största universitetsstäder. Studenterna, arvet från det ottomanska regerandet och givetvis alla invånare skapar en underbar atmosfär i staden vars tydligaste landmärke är det gamla slottet med anor från 528 efter Kristus. Bakom de höga och massiva murarna finns ett eget litet samhälle där en del av Ioanninas invånare fortfarande bor i skydd för illvilliga besökare.

Silversmide, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

I en del av det gamla slottet ligger även museet för silversmide som visar på den långa, gedigna historien Ioannina har med denna ädla metall.

Ioanninas historiska centrum är fylld av gågator kantade med museum, butiker, restauranger och barer. Det finns en samlingspunkt i nästan varje hörn vilket gör Ioannina till en härligt levande stad.

Det går bussar mellan Parga och Ioannina och har du bil tar det cirka 80 minuter att ta sig från kusten upp till Ioannina. Vägen är fantastisk bra och består till större delen av motorväg.

Korfu

Vill du passa på att besöka Korfu när du är i Parga så går det dagsturer med båt till den gröna ön. Du ankommer då till Korfu stad med världsarvet Korfu gamla stad. Jag kan verkligen rekommendera ett besök där och det är helt enkelt rätt och slätt fascinerande att vandra runt i gränderna bland de slitna men charmiga husen. Det är otroligt vackert och historiens vingslag är påtagliga. Här kan du lätt tillbringa en dag och även njuta av maten vid någon av alla restauranger. En av Korfus specialiteter är köttgrytan Sofrito, ett långkok med viss syra, vitlök och persilja.

Meteora

Ett annat världsarv är Meteora som fortfarande står på min bucket list över platser jag vill uppleva i Grekland. Kalkstensbergen har under århundraden formats likt stora pelare där flertalet är bebyggda med kloster. En helt klart fängslanden upplevelse.

Till Meteora går det dagsturer från Parga och är en klar olikhet från Parga.

Paragea- Old Olive Oil Factory

Om du som jag älskar olivolja så är ett besök på Paragea, den gamla olivoljefabriken, ett måste. Här får du se hur olivoljetillverkningen gick till förr i tiden samt hur den fungerar i dag. Har du tur passar de även på att ha olivoljeprovning och berättar om de olika typerna av olivolja tillsammans med smakprovning. Du kan även boka in dig på både grekisk matlagningskurs och vinprovning.

Paragea i Parga. (Foto: Markus Olsson)

Paragea har även en butik där du kan köpa allehanda olivoljeprodukter. För öppettider, se Paragea (länk).

Paragea i Parga. (Foto: Markus Olsson)

Parga by

Att bara vara i Parga by och strosa i gränderna som klättrar uppför berget är som mumma för själen. Det venetianska arvet är påtagligt och husen går i röda, orangea och gula färger med tegelfärgade tak som skydd mot vädrets makter.

Längs kustremsan ringlar en stenbeklädd hamnpromenad som är kantad av restauranger och barer. Utbudet är gott och njutbart. Här är det lätt att tillbringa en lång lunch likväl som en långlivad utekväll.

Parga vy från borgen. (Foto: Markus Olsson)

På klipputsprånget utanför stan finns ruinerna av en venetianska borg som byggdes på 1000-talet för att skydda området. Väl uppe i borgen, där du kan vandra fritt på egen risk, har du en strålande utsikt ner över Parga men även ner mot Valtos Beach på andra sidan klipputsprånget. Precis innanför ingången till borgområdet ligger en restaurang som bjuder på vacker utsikt till maten.

Paxos

En annan ö du kan besöka med en dagstur från Parga är Paxos. Paxos är en liten vacker ö där hamnbyn Gaios är ett riktigt charmtroll. Till skillnad mot Parga är priserna betydligt högre här och en lunch kan enkelt kosta dubbelt så mycket på restaurangerna längs med hamnpromenaden. Trots det är Gaios en fin by med intagande gränder.

Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Många seglare lägger till här och längs hela hamnpromenaden ligger segelbåtarna tätt intill varandra.

Perdika

När jag var i Parga blev jag rekommenderad att besöka bergsbyn Perdika som är ytterligare en sak at göra i Parga. Ofta är de tips jag får väl värda sina besök men när det gäller Perdika är jag fortfarande lite tveksam.

Utsikt från Perdika. (Foto: Markus Olsson)

Perdika är en modern by som ligger otroligt vackert upp i bergen och erbjuder därmed en fantastisk utsikt. Jag kan tänka mig att byn lever upp sen eftermiddag och kvällstid för runt byns torg finns det riktigt många restauranger att avnjuta en bit mat vid. I övrigt finns inte så mycket att se eller göra där uppe. Perdika kan vara ett trevligt avbrott för en middag om du känner för att få uppleva något nytt efter en vecka in Parga.

Bilresan från Parga till Perdika tar knappt 30 minuter.

Rulla till toppen