Ioannina
Jag vet inte riktigt varför jag har fastnat för Ioannina. Eller jo, det vet jag ju egentligen om jag tänker efter. Jag vet att jag har fastnat för det otroligt vackra läget mellan de praktfulla bergen intill sjön Pamvotida. Jag vet att jag har fastnat för hennes mäktiga historia och hennes föreningen med det nya. Jag vet att jag gillar det brutalromantiska i förfallna byggnader och det moderna livet innanför slottets massiva murar. Jag vet att hon förenar det klassiskt grekiska jag vanligtvis upplever med något helt nytt. (Markus)
Ioannina ligger i Epirus, en av Greklands 13 administrativa regioner, ungefär 100 kilometer inåt landet från den västra kusten där öar som Korfu och Paxos ligger strax utanför. Invånarantalet är runt 100 000 om du räknar med de små förorterna och Ioannina är dessutom en av Greklands största universitetsstäder.
Taverna i Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Studenterna, arvet från det ottomanska regerandet och givetvis alla invånare skapar en underbar atmosfär i staden vars tydligaste landmärke är det gamla slottet med anor från år 528 efter Kristus. Bakom de höga och massiva murarna finns ett eget litet samhälle där en del av Ioanninas invånare fortfarande bor i skydd mot illvilliga besökare. I en del av det gamla slottet ligger även museet för silversmide som visar på den långa, gedigna historien Ioannina har med denna ädla metall.
Gränd i Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Ioanninas historiska centrum är fylld av gågator kantade med museum, butiker, restauranger och barer. Det finns en samlingspunkt i nästan varje hörn att njuta av staden vid. Jag har än så länge bara hunnit upptäcka en bråkdel av Ioannina så det finns otroligt mycket mer att uppleva där än vad som anges här.
I menyn till vänster hittar du mer information om Ioannina.
Karta över Ioannina
Boende
Det finns gott om boende i Ioannina, både i staden och utanför. Det finns femstjärniga hotell och det finns budgetalternativ. Jag har vi de två tillfällen jag har varit i Ioannina provat både femstjärnigt och trestjärnigt boende och uppskattar vistelsen både med lite mer lyx och med standard på medelnivå.
Dessa hotell har jag bott på i Ioannina:
ALEXIOS HOTEL
Alexios Hotell ligger inne i stan och bjuder på enkel standard med en okej frukost och rena rum.
Hemsida: https://www.booking.com/hotel/gr/alexios.en.html?aid=838366&no_rooms=1&group_adults=2
HOTEL DU LAC
Hotel Du Lac ligger intill Pamvotida med en femtonminuterspromenad in till Ioanninas centrum. Hotel Du Lac är ett femstjärnigt hotell med spa och allehanda faciliteter. Fina, påkostade rum, bra mat och frukost och hotellet erbjuder det du kan förvänta dig av ett femstjärnigt hotell.
Hemsida: https://www.booking.com/hotel/gr/du-lac.en.html?aid=838366&no_rooms=1&group_adults=2
Sevärdheter
En av Ioanninas stora fördelar är att du kan strosa omkring och hitta nya mysiga smågator och gränder att njuta av. Det finns bra shopping, sköna tavernor, kaféer och barer att spendera tid vid.
Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Inte långt från ioannina finns en rad charmiga bergsbyar som du når med kollektivtrafiken. Personligen har jag kvar att besöka dessa byar på min bucket list. Nedan ges några tips på saker att göra och vad som är sevärt i Ioannina.
Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
DODONA
Cirka 25 minuters bilfärd från Ioannina ligger en av de mest mäktiga arkeologiska platserna i Grekland, Dodona, med sin storslagna amfiteater, sin myt om oraklet och det praktfulla heliga trädet. Platsen har en storhet och en slags ödmjukhet inför sitt berättigande. Jag blev märkbart berörd när jag vandrade på området och vindens sus skapade ett svagt ljud bland de färgrika höstlöven. Enligt legenden gav ljust lövens ljud svar på frågorna som ställdes av utvalda präster till oraklet vid Dodona.
Teatern i Dodona. (Foto: Markus Olsson)
Amfiteatern vid Dodona byggdes i stor skala med närmare 17 500 platser för att matcha kung Pyrrhus rikliga ambitioner. Teatern skulle vara tillräckligt stort för att rymma riktigt stora folkmassor eftersom både helgedomen och de idrottsliga spelen intill var välkända i det dåvarande riket.
eatern fick över tid en annan betydelse där den största förändringen troligtvis skedde under kejsarens Augustus tid. Då omvandlades teaterns orkester från en plats för teaterstycken till en arena för vilda djurslagsmål.
Runt år 130 började Dodona sakta förfalla och teatern övergavs i århundraden. I mitten av 1900-talet såg teaterns säten mer ut som stenar utspridda på sluttningarna med orkestern och scenen begravda under jord. Utgrävningar, studier och nyligen gjorda bevarande- och restaurationsarbeten har dock återställt teatern både till form och kapacitet för att ta emot åskådare och föreställningar ännu en gång.
IOANNINA Ö
En tur till ön i sjön Pamvotida är ett måste när du är i Ioannina. Med en båtresa på cirka 15 minuter når du en förtrollande plats långt bortom stadens lärm och myller. För två Euro enkel resa får du dessutom njuta av det vackra landskap som omger Ioannina och båtresan ger dig även utsikt över Ali Pasha-moskén i slottets citadell och Ioanninas siluett vid Pamvotidas västra strand.
Ett besök på ön ger en märklig känsla av komplett harmoni och intensiv kommers i en slags uttömmande symbios. Visst låter det motsägelsefullt på något sätt?
Gata på Ioannina ö. (Foto: Markus Olsson)
När du kliver i land möts du direkt av ett par tavernor som serverar öns specialitet, grodlår och ål, men fortsätt längs den stenlagda gatan förbi intensiva baklava- och sötsakskonsulenter och vidare till en helt magisk plats: byns centrala torg i skydd av ståtliga trädkronor. Trots besökarnas sorl finns det en slags grundläggande tystnad som nästan går att ta på och ordet påfrestning känns oerhört avlägset. Njut av en kaffe under lövverkets skugga och inhalera det kompletta lugnet.
Den smala gatan tar dig sedan vidare genom byn till en rad försäljare, nya öppna platser med serveringar och vidare till de kloster som finns på ön. Eller ännu hellre, vik av från huvudgatan och gå längs de stenlagda stigar som byggdes i samband med klostren från 1200-talet och upptäck öns rikliga frodighet mellan de olika monastiska institutionerna.
SILVERMUSEET
The silversmithing museum, museet för silversmide, ligger i Ioanninas forntida slott innanför de massiva stenmurarna i stadens östra del. Bara det gamla herresätet är värt ett besök i Ioannina som för övrigt har en mängd färgklickar på sin besökspalett.
Silversmide, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Ioannina, och Epirus-området, är vida kända försilversmide och framför allt när det kommer till silversmycken. Här finns en lång tradition av smideshantverket som går ända tillbaka till 1400-talet.
På museet får du via en stilenlig utställning följa silversmidets historia, från hur den uppkom till hur den därefter medföljde från generation till generation. Och det var inte bara smycken smederna skapade utan även vapen och verktyg alstrades och pryddes. Huvudmaterialet var förstås silver men ibland användes till och med guld för att förgylla hantverket.
Silversmide, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Om du har tur finns en silversmed på plats intill entrén där du får möjlighet att beskåda det pillriga och omsorgsfulla hantverket som bara någon med lång och massiv erfarenhet kan visa.
Som sagt, jag är inget fan av museum eller av smidade föremål men jag måste ändå tillstå att de har skapat en riktigt bra utställning i en skön miljö. Föremålen som visas upp är kompletta och välbevarade och ger liksom en fullständig upplevelse snarare än en inkomplett tanke-erfarenhet. Även om det också kan vara fascinerande ibland.
SLOTTSOMRÅDET
Slottet och dess område har anor ända tillbaka till år 528 efter Kristus och utgör en viktig del av Ioanninas historia. Intill sjön Pamvotidas strand ligger detta mäktiga muromgärdade område som inhyser ett helt kvarter. Innanför de tjocka murarna finns, förutom slottet och museer, en mängd bostäder. Det är helt klart värt en promenad här inne och beundra arkitekturen, fascineras över historien och avlägga ett besök på museerna.
Slottsområdet, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Slottsområdet, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Restauranger/uteställen
Jag har inte dokumenterat mina mat- och dryckesupplevelser i Ioannina men Ioannina är framför allt känd för sin Baklava och för grodlåren ute på ön. Grodlåren hoppade jag över med Baklavan är gudomligt god.
Jag skulle säga att maten generellt sätt är riktigt bra och bygger på den tradition som finns i området. Prova dig helt enkelt fram vid alla tavernor och restauranger.
Tigania Agiorgitiki- fläsk-, kyckling-, och korvgryta på en taverna i Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Vid torget Mavili intill Pamvotida finns en rad tavernor och barer. Här samlas mängder av folk och stämningen är hög. Här hittar du något för alla smaker.
Mavili Square, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Stränder
Även om Ioannina ligger vid en sjö så finns inga badstränder vid sjön. Om du är badsugen kan du du bussen eller bilen ner till kusten och Parga, cirka 100 kilometer västerut.