Grekland

Fastlandet

Aten: Restauranger/ uteställen

Som sig bör i en så pass stor stad är utbudet av restauranger, barer och uteställen enormt och en viktig del av en bra resa. Några av de mer bekanta återges här, men annars det är bara att kasta sig ut i Atens alla stadsdelar och prova sig fram.

360

Ett enastående sätt att uppleva Aten är genom att framleva kvällen på någon av de otaliga takterrasserna runt Monastiraki. En av mina favoriter när det kommer till takterrasser är 360 Cocktail Bar som erbjuder fenomenala drinkar och utsökt mat och oftast god service.

Utsikt från 360, Aten. (Foto: Markus Olsson)

A for Athens

En annan av Monastirkais takterrasser hittar du på A for Atens som också är ett hotell. Här kan det snabbt bli fullt så det gäller att vara ute i god tid men det är å andra sidan inga som helst problem att spendera timmar här uppe. Utsikten är magisk och drinkarna är goda.

Aghias Fotinis

Aghias Fotinis är ett stort torg med en rad olika restauranger, barer, kaféer, glasskaféer med mera. Området är en modern stadsdel och du når det enkelt med spårvagnen som går från Syntagmatorget. Här kan du spendera kvällen med god mat och dryck till långt in på småtimmarna.

 

En av flera uteserveringar vid Aghias Fotinis. (Foto: Markus Olsson)
Rusty Grail vid Aghias Fotinis. (Foto: Markus Olsson)

Athens Street Food Festival

I fler år i rad har jag missat Athens Street Food Festival som i regel går av stapeln tre helger i maj varje år. Jag har tidigare blivit förpassade till luckan i väggen som jag ändå uppskattar men i år tajmade jag mitt tillhåll i Aten med festivalens sista helg.

Många av de recensioner jag har ögnat igenom har klargjort att festivalen inte har särskilt mycket nytt att ge och att volymen från discjockeyns ambition att låta musiken studsa i den gamla industrilokalens enorma omfång snarare är ett irritationsmoment än ett berikande.

 

Athens Street food festival. (Foto: Markus Olsson)

Som blek skandinav skulle jag vilja hävda motsatsen. Från de lugna vidderna i utkanten av Västerås till en industrilokal i Aten är avståndet rätt långt och jag uppskattar verkligen känslan, dofterna, oset, volymen, sorlet, röran, de höga rösterna och de små.

Beertime

Atens största utbud av öl hittar du på Beertime i området Psiri. Listan av inhemsk öl är lång och skulle du hinna igenom alla sorter har de även ett stort utbud av utländsk öl. Har du svårt att bestämma dig kan du beställa in ölprovarbrickor och är du bestämd kan du ta in en treliters tillbringare av utvalda sorter.

 

Öl på Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Brettos

Är ouzo något som strupen längtar efter så finns det en bar som heter Brettos, Atens äldsta destilleri i stadsdelen Plaka. Det är en gammal kultbar där hyllorna bakom bardisken bjuder på metervis av färgglada flaskor. På Brettos bränner man sin egen ouzo som tappas direkt ifrån ekfaten. Adress: Kydathineon 41. Tunnelbanestation: Syntagma eller Akropoli.

 

Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Chocolate Royal

Namnet till trots så är restaurang Chocolat Royal inte en restaurang där choklad utövar ett allt för starkt inflytande på menyns anrättningar utan Chocolat Royal är en restaurang med bra och varierad mat, charmig personal och med en underbar utsikt mot Akropolis.

 

Lax på Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Chocolat Royal ligger i området Thissio strax nedanför Akropolis västra sida. Restaurangen består av flera våningar där du i bottenvåningen hittar det som benämns Wine Station. Om du är nyfiken på grekiska viner är Wine Station stället att kunna testa en rad intressanta grekiska viner på. Utbudet omfattar viner från hela Grekland och i samlingen finns 40 olika sorter att glädjas åt. I flera fall kan du även köpa en flaska vin med dig hem. Wine Station anordnar även temakvällar med till exempel jazz samt organiserar olika typer av smakprovningar.

Falafellas

En av de bästa falaflar jag någonsin ätit är på Falafellas i Aten. Inte mer än en lucka i väggen, men mer behövs heller inte. På bänkarna runt omkring sitter folk och äter sina rätter i stillhet. Magiskt på något sätt.

Gyristroula

Restaurang Souvlaki Gyristroula, i slutet av turiststråket Adrianou, ser inte mycket ut för världen och det kanske den inte heller är. Menyn är anpassade för trötta turister och säljer varianter av ”det grekiska” som ingen grek förmodligen förknippar med moderlandet. Det är enkelt, överkomligt och ganska ordinärt. Men, det är vårt favoritsälle och vi återvänder.

Kings Theater Wine Bar

Little Kooks (se nedan) bror är Kings Theater Wine Bar som är minst lika utflippad som Little Kook. Kings Theater Wine Bar har dock valt att fokusera på cocktails och viner och är ett häftigt ställe at starta kvällen på. På Kings Theater Wine Bar serveras småplock men inge tillagade rätter.

 

Kings Theater Wine Bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Kokkion

Kokkion är en av Atens små oaser som gör underbar handgjord glass. Kokkion ligger gömd på en liten sidogata till den stora leden Athinas, nära Monastiraki. Kvällen som jag var där bestod njutningen av salted caramel och stracciatella.

 

Kokkion, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Little Kook

Totalt utflippade Little Kook erbjuder totalt utflippade bakverk, glassar och drinkar. Hjärnan bakom dessa kreationer är nästan föremål för en datortomografi. Här kan du vältra dig i socker och söta drinkar och vilket tema som gäller just när du är där vet bara Little Kook.

 

Little Kook, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Plaka

Runt det klassiska Plaka finns en rad uteställen och ett rikt utbud av restauranger. Många kanske kan upplevas som riktiga turistfällor men ofta är maten god och stämningen hög.

 

Plaka, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Portatif Café (Sinia 21)

Om du älskar bakverk kan jag verkligen rekommendera Portatif Café vars specialitet är tartes i olika smakkombinationer. Finporslin och en liten tarte, Atenvistelsen kan knappast bli bättre.

Psiri

Området Psiri är känt för att ha ett rikt nattliv vilket utvecklades betydligt under OS i Aten 2004. Här finns det många barer, restauranger och tavernor att välja mellan. Ställen som Beertime, Little Kook och KingsTheater Wine Bar ligger här.

Rulla till toppen