Grekland

Fastlandet

Aráchova: Att göra/ sevärt

Regionen som Aráchova ligger i är välkänd för sina textilier, träslöjd, torra viner och den lokala osten, kallad “Formaela”. Att bara vara gäst i Aráchova under några dagar ger inte en komplett bild av det du kan uppleva, uppfatta och uppskatta men nedan återges ett par sevärdheter du definitivt inte bör missa när du besöker byn.

Kyrkan Agios Georgios

Kyrkan Agios Georgios (St George) ligger som en vakande fader över Aráchova. Det sägs att det är 264 trappsteg upp till kyrkan från huvudvägen som leder rakt igenom byn. Jag räknade aldrig stegen men det är helt klart värt ansträngningen att ta sig upp för att både ta del av kyrkan och utsikten över byn samt dalen nedanför.

Platsen framför kyrkan är en del av det historiska slaget i Aráchova som ägde rum i april 1826 mellan greker och de osmanska turkarna. Grekerna vann till slut slaget med Georgios Karaiskakis i spetsen som därmed befriade Aráchova från ottomanerna.

Klocktornet vid Agios Georgios Arachova
The clock tower of Agios Georgios, Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

För att hedra Georgios Karaiskakis, sedermera Agios Georgios, genomförs varje år en väldigt omtyckt tredagarsfestival med start den 23:e april. Om du är nyfiken på att ta del av ett grekiskt firande utan dess like är detta ett ypperligt tillfälle att uppleva det.

Klocktornet i Aráchova

Ett tydligt karaktäristika och kanske det mest fotograferade objektet i Aráchova är klocktornet på klippan Tirias. Klocktornet härstammar från början av 1700-talet och var då del av en kyrka, Jungfru Marias katedral, som förstördes in en jordbävning 1870. Det var efter återuppbyggnaden som den fick sin nuvarande form och skepnad.

Klocktornet i Arachova
Klocktornet i Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Innan elektriciteten ankom Aráchova användes klippan som ett naturligt kylskåp för konservering av ostar och under den tyska ockupationen fungerade även Tirias som gömställe för motståndsrörelsen.

Du når klocktornet genom att gå in genom etnografiska museets grindar, tar direkt till vänster och rundar byggnaden på en smal stenlagd gångväg.

 

Rulla till toppen