inspiration

Ett dygn i Aten

Ett dygn i Aten

  • Skriv ut

Ja, då är det alltså dags, dags för årets kosläpp i Aten. Vi kan prata om allehanda blomstrande gårdar i Sveriges avlånga land som drar till sig horder av människor för att beskåda årets kosläpp eller så kan vi prata om det riktiga kosläppet i Greklands huvudstad Aten.

Underligt nog lockar ett sådant kosläpp inte till sig skaror av stadsmänniskor som vill se ystra kor (läs yra människor) släppas ut i friheten och på grönbete. Jag undrar varför. För det är ju så att vi efter en mörk och kall skandinavisk vinter äntligen får lämna skymningen och kylan bakom oss och ge oss ut för att åtnjuta de grekiska betesmarkerna. Det kryper i våra ben som reflexmässigt spritter när vi går längs Atens solvärmda gator. Vi stångas, brölar, vänder ansiktet mot solen och insuper den grekiska atmosfären. Vi älskar det, vi känner oss levande. Men var är högtalarna som ropar ut vår ankomst? Var är de välfyllda picknickkorgarna som ska mätta åskådarnas hunger? En eller annan enstaka förundrad blick möter oss längs vägen men vad gör egentligen det. Vi här och vi är nu.

Vi är i Greklands huvudstad Aten och en av Europas mes spännande städer med en blandning av både väst och öst, nytt och gammalt, fattigt och rikt. Den här gången kommer vi att stanna i Aten i ett dygn innan vi ger oss ut på en av Greklands alla öar för att låta benen spritta än en gång.

Vad hittar vi då på i Aten om vi bara är här i ett dygn? Jag tycker inte att man ska vara rädd för att ge sig hän åt att vara just en tillfällig besökare med kameran runt halsen. Vi passar på att uppleva alla uppstyrda platser som putsats för oss turister. Är vi i Aten finns det helt enkelt några saker som vi bör bocka av. Bock 1: Akropolis, bock 2: Panathinaikon stadion och Zeus tempel, bock 3: Monastiraki, bock 4: Brettos, bock 5: Plaka.

Brettos Bar Aten
Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Givetvis har Aten många gömda pärlor som jag ser fram emot att få upptäcka med bland annat untraveled.se men som ytterst tillfällig turist så tycker jag det är helt okej att ge sig hän till den standardiserade guideboken. Även om du bockar av de mest kända sevärdheterna så känner du vibrationerna av allt annat som gömmer sig bortom dessa. De finns där och de finns kvar så nästa gång du tillbringar ett par dagar i Aten så kan du skänka din tid till dessa platser.

Ett av mina guldkorn som sällan är med i resehandboken är torget Iroon ett stenkast bortom Monastiraki där vi sedvanligt avslutade vår kväll. Vid torget och i gränderna runt omkring ligger barer, tavernor och restauranger som lockar till sig både inhemska och de turister som hittar hit. Vi låter en och annan alkoholhaltig dryck slinka ner på baren Beertime som har Atens bästa ölutbud, vi skrattar, gråter och njuter.

Plateia Iron Aten
Iroon, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Det är med ett leende på läpparna vi kryper ner under täcket denna första Greklandskväll. Aten lämnar som alltid en massa intryck som drömmarna får bearbeta innan vi imorgon åker vidare ut i den grekiska övärlden. Första stopp: Skyros.

Aten Akropolis Natt
Athens by night, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Du kan även läsa ett mer detaljerat inlägg i Apollos reseblogg (publiceras olika datum) som du hittar här: Apollos reseblogg (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen