inspiration

En oändlig sommar i Grekland: Thessaloniki, Halkidiki och Kassandra

Milslånga stränder med kristallklart vatten, solsken, underbara lokala smaker och vackra solnedgångar.

Summer snowflake. Foto: GNTO/Archive

Läs mer: Sommar i Grekland (länk)

Thessaloniki

Thessaloniki, Lady of the North, är en modern och livlig stad som välkomnar besökare som är angelägna att lära sig mer om hennes historia och kultur samtidigt som de vill roa sig, koppla av, shoppa eller helt enkelt utforska Thessalonikis hamnpromenad.

White Tower Thessaloniki. (Foto: GNTO/Archive)

Thessaloniki, Greklands näst största stad, är byggd nära havet och är en modern metropol med spår av dess brokiga historia och dess kosmopolitiska karaktär. Det ger Thessaloniki en särskild skönhet och charm.

Thessaloniki, en respektabel värd av bysantinska monument (tack vare dess betydelse under den bysantinska perioden), anses med rätta vara ett friluftsmuseum för just bysantinsk konst.

Umbrellas. (Foto: GNTO/Archive)

Mat och nöje

Thessalonikis kulinariska tradition är något som lokalbefolkningen tar på stort allvar. Stadens tavernor, restauranger och konditorier har ett gott rykte för sina välsmakande rätter och skapelser. Området Ladadika, beläget vid stadens västra port, var för 40 år sedan ett centrum för grossisthandel men är idag känt för de kulinariska läckerheterna som erbjuds på matställen och i barer, några av dem med levande musik, inrymda i de renoverade gamla butikerna som ligger längs de stenlagda gränderna.

Ladadika. (Foto: GNTO/ H.Kakarouhas)

Läs mer: Thessaloniki (länk)

Halkidiki

Upptäck det hisnande Halkidiki med sitt klara vatten och gyllene sandstränder, vikar, små öar och gröna landskap. Här kommer din drömsemester att gå i uppfyllelse!

Halkidiki. (Foto: GNTO/ D. Rozaki)

En hisnande kombination av blått och grönt

Formad som Poseidons trident (Poseidons Vapen), strider Halkidiki ut i det Egeiska havet. Frodiga gröna skogar sträcker sig hela vägen ner till stränderna där reflektioner av solljus lägger glittrande nyanser i det turkosa vattnet. Långa sträckor av föränderliga strandlinjer, unika arkeologiska platser, världsberömda kristna monument, mindre kända naturfenomen och konstgjorda mästerverk har alla bidragit till att forma regionens rika identitet. Det rika lokala kulinariska och kulturella arvet har gjort Halkidiki till ett än mer intressant resmål.

Halkidiki. (Foto: GNTO/ D. Rozaki)

Kosmopolitiska Kassandra

Enligt mytologin var Kassandra, den första halvön i Halkidiki, platsen för kriget mellan titanerna. Idag är Kassandra en av Greklands mest moderna turistorter.

Vackra Sithonia

Den andra delen av Halkidiki, Sithonia, är hem till den antika staden Olynthos med sina unika mosaiker.

Vegetationen på Sithonia är tät där skogarna, främst pinje, når ända ner till de bedårande vackra stränderna. Det är som mumma för själen.

Mount Athos

På halvön längst till öster finns en unik kristen ortodox klosterstat, upptagen på UNESCO: s världsarvslista. Det är ett tusen år gammalt levande bevis på den bysantinska kulturen, omgiven av orörd natur.

Smakfulla tips

Prova läckra lokala rätter som oliver, njut av vita viner, rosé och hyllade röda viner från inhemska druvsorter (mavrotragano och xinomavro), smaka skaldjursdelikatesser som musslor och missa inte att prova den lokala doftande honungen av högsta kvalitet.

Honung. (Foto: GNTO/ F. Baltatzis)

Aristotelian Walk- Mount Athos

I Mount Athos-området, i Halkidiki, bara 500 meter från den havsnära byn Olympiada, möter besökarna fantastiska naturliga, kulturella samt historiska landskap och fenomen. För att inte nämna den kulinarisk traditionen. Ryggen på det frodiga Aristoteliska berget, skyddad genom den europeiska konventionen Natura 2000, förfogar över tusentals träd av familjen Fagaceae och drygt 400 växter och örter. Samma växter som en gång hjälpte Alexander den Store att känna igen asiatisk flora. Sluttningarna korsas av hundratals vandringsleder som ingår i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa.

Aristotelian Walk. (Foto: GNTO/ Archive)

Läs mer:Halkidiki (länk), Mount Athos (länk), Härliga sandstränder (länk)

Destination Grekland. Hälsa först!

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen